Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntette ki a jelenleg Nagy-Britanniában élő Vlagyimir Bukovszkij volt szovjet disszidenst, Vlagyimir Putyin és az EU éles bírálóját.

Bukovszkij az indoklás szerint „a kétpólusú világrend megbontásáért és a demokrácia előmozdításáért, valamint Magyarország szabadságának kivívásáért tett erőfeszítéseiért” kapta a magyar állami kitüntetést.

Orbán Viktor a díjátadó ünnepségen Vlagyimir Bukovszkij kommunizmussal szembeni kiállását méltatta, hozzátéve: „A kommunizmus volt a legnagyobb baj az emberiség történetében, és nem ünnepelhetjük eléggé, hogy véget ért.

Vlagyimir Bukovszkij szerint a „gonosz” továbbra is jelen van: az egykori kommunisták, a volt KGB-sek rendelkeznek Oroszország felett. Szerinte a jelenlegi orosz vezetés azon munkálkodik, hogy visszahozza a kommunista rendszer attribútumait, úgy mint, politikai elnyomás, cenzúra, a Szovjetunió egykori befolyási övezetének helyreállítása a Baltikumban, Grúziában, Kelet-Európában.

Az 1942-ben született Bukovszkij 12 évet töltött kényszergyógykezelésen a Szovjetunióban, mígnem 1976-ban , állampolgárságától megfosztva, kicserélték Luis Corvalán chilei kommunista vezetőre.

(orbanviktor.hu)