Diplomáciai konfliktus kerekedett Grúzia és Oroszország között, miután Dmitrij Medvegyev orosz elnök a Győzelem napja alkalmából köszöntötte a grúz népet is, az orosz és a grúz nép évszázados barátságát hangsúlyozva. Válaszul erre Grigol Vasadze grúz külügyminiszter „bohóckodásnak” nevezte az orosz elnök üdvözletét. Vasadze szerint a mai Oroszországban azok unokái, akik egykor a fasizmus ellen harcoltak, ma fasiszta eszközöket alkalmaznak, ez etnikai tisztogatás politikáját, minek eredményeképpen 400 ezer grúzt üldöztek el otthonaikból.

Grúziában egyébként nyugati mintára május 8-án ünnepelték meg a győzelem napját, Vasadze szerint ugyanis így tesz az egész „civilizált világ” (értsd: a Győzelem napját május 9-én ünneplő Oroszország és más országok „nem civilizáltak” ).

Ennek ellenére a második világháború grúziai veteránjai megünneplik a hagyományos május 9-ét is, az Ismeretlen katonai emlékműjénél. Itt várhatóan a grúz ellenzék képviselői is megjelennek majd. Grúziában a második világháború 9 ezer veteránja van még életben.

(Echo Moszkvi)