Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök dán kollégájával, Lars Rasmussennel folytatott koppenhágai tárgyalásai után tartott sajtótájékoztatóján éles kritikával illette a Nyugat Líbia elleni agresszióját.

Líbia olajtartalékait illetően a második, gázkincseit illetően pedig a negyedik Afrikában, egyből felvetődik a kérdés, vajon nem ez áll-e a mostani helyzet mögött? – vetette fel Putyin, aki szerint Líbia egyfajta sajátos monarchiának tekinthető, de abban a régióban hasonló államok vannak, ami megfelel a lakosság mentalitásának, s Líbiától nem lehet elvárni „dán típusú demokráciát”. Putyin szerint Kadhafi Napóleonhoz hasonlítható, aki forradalmi megmozdulások hátán jutott hatalomra, magát császárrá kiáltva ki.

Az orosz miniszterelnök úgy véli, elfogadhatatlan Kadhafi likvidálásának gondolata: ki adott erre felhatalmazást, milyen jogon beszélnek egyes politikusok a líbiai vezető megöléséről? Miért nem éppen Szomáliában akarnak rendet tenni? – vetette fel Putyin, hozzátéve, szerint az ENSZ által elfogadott líbiai légtérzár csalódást okozott, s már rég nem erről van szó.

Márciusban Vlagyimir Putyin „keresztes hadjáratnak” nevezte a Líbia elleni támadást, ami konfliktust eredményezett Dmitrij Medvegyev elnök és a miniszterelnök között.

(gazeta.ru, government.ru)