A VCIOM orosz közvéleménykutató intézet arról készített felmérést, hogyan viszonyulnak ma Oroszországban Mihail Szergejevics Gorbacsov, a Szovjetunió első és utolsó elnökének tevékenységéhez.

A felmérés arról tanúskodik, az elmúlt tíz évben jelentősen megváltozott az oroszok véleménye Gorbacsovról. Ma már sokkal kevesebben viszonyulnak negatívan a volt pártfőtitkárhoz, mint tíz évvel korábban: 2001-ben még a megkérdezettek oroszországiak 30 %-a ítélkezett negatívan Gorbacsovról (ma ez 20 %), s 9 %-uk egyenesen undort érzett Gorbacsov neve hallatán (ma ez 5 %).

Csökkent ugyanakkor azok száma is, akik szimpátiát éreznek Gorbacsov iránt: 16 %-ról 5 %-ra, s ma már kevesebben tisztelik a peresztrojka atyját, mint egy évtizede (15 ill. 10 %).

Jelentősen nőtt viszont azok aránya, akiknek a számára közömbös Gorbacsov tevékenysége (25 % helyett 47 %).

Gorbacsov főként a fiatalok és az Egységes Oroszország hívei számára közömbös, legnagyobb az elutasítottsága a kommunisták támogatói között (42 %), valamint az idősek körében (33 %). Gorbacsov leginkább a középkorúak, a liberálisok, valamint az Igazságos Oroszország párt támogatói számára szimpatikus.

Gorbacsov tevékenysége kapcsán inkább a rossz emlékek bizonyultak maradandónak az oroszországiak számára: a megkérdezettek 73 %-a Gorbacsovról szólván semmilyen pozitívumot nem tudott mondani (s csak 51 % nem említett semmilyen negatívumot). Ami a negatív vonatkozásokat illeti: legtöbbjük (31 %) számára Gorbacsov neve a Szovjetunió széthullása okán emlékezetes, 7 % számára az alkoholellenes kampány jelent kitörölhetetlen emléket, 5 % azért nem kedveli Gorbacsovot, mert hanyatlásba vitte az országot.

A pozitívumok kapcsán a megkérdezettek 10 % mondta, hogy Gorbacsov a demokratikus reformok miatt érdemel tiszteletet, 5 % pedig azt méltányolja, hogy véget vetett a hidegháborúnak.