Gleb Pavlovszkij befolyásos orosz politológus szerint a 2012-es oroszországi elnökválasztásokon Dmitrij Medvegyev jelenlegi államfő lesz a „legfőbb jelölt”, amit az is alátámaszt, hogy az orosz elit immáron körülötte koncentrálódik.

A 2012-es elnökválasztás nem pszichológia vagy karizma kérdése lesz – állítja Pavlovszkij. Bár Putyin továbbra is karizmatikus és népszerű politikus, 2012-ben a programok döntenek majd.

A korábbi, putyini program megvalósult, a medvegyevi modernizációs elképzeléseknek pedig jelenleg nincs alternatívájuk. Az elmúlt években sikerült előrehaladni a korrupció elleni küzdelemben, az üzlettel kapcsolatban pedig Medvegyev kettős politikát folytat: egyrészt igyekszik meggátolni, hogy a bürokrácia megrabolja a befektetőket, másrészt azt követeli, hogy a vállalkozók fektessenek be a gazdaságba.

Pavlovszkij cáfolta azt a népszerű elképzelést, miszerint Medvegyev és Putyin, úgymond, „megegyeznek majd” arról, ki legyen 2012-ben elnökjelölt.

Mihail Gyeljagin, a Globalizációkutatási Intézet vezetője szerint Pavlovszkij szavai a liberális elit offenzívájáról tanúskodnak. Gyeljagin szerint a liberális elit, amelynek Medvegyev is része, provokációt készít elő, „valami hasonlót a Manyezs-téren történtekhez”, hogy Putyint kompromittálja, majd leváltsa: „Csak fel kell bérelni 100 embert, akik „Éljen Putyin!” plakátokkal kimennek az utcára üzbégeket verni.” – véli Gyeljagin.

Olga Kristanovszkaja, az Orosz Tudományos Akadémia elitkutatással foglalkozó szakértője szerint a programoknak nincs nagy jelentőségük, hiszen Oroszországban általában program nélkül kerülnek hatalomra a kiválasztott személyek. Kezdetben Putyinnak és Medvegyevnek sem volt programja. A programok („peresztrojka”, „stabilitás”, „modernizáció”) csak a jelölt hatalomra jutását követően születnek meg. Kristanovszkaja szerint nem lehet azt mondani, hogy az elit Medvegyev köré csoportosult volna, pusztán csak elfogadta őt, mert Putyinnak ez volt a kérése. Az elit most arra vár, hogy igazi „gazda” visszatérjen, de ha ez mégsem következne be, akkor megindul szétzilálódása.

Kristanovszkaja szerint mindazonáltal érezhető, hogy kampány kezdődött Putyin ellen: ide sorolhatók a hírek Putyin állítólagos palotáiról, vagy a Natalja Vasziljeva-interjú. Nem kizárt, hogy ezen akciók mögött Medvegyev hívei állnak, akik így akarják kompromittálni a jelenlegi elnök későbbi potenciális riválisát. 

(Nyezaviszimaja Gazeta)