A vasárnap tartott belorusz elnökválasztásokon Alekszandr Lukasenko, az 1994-től hivatalban lévő elnök a szavazatok közel 80 %-át szerezte meg (79,67 %). Második helyen nem is ellenzéki jelölt végzett, hanem a „mindenki ellen” kategória, „amely” a voksok 6,47 %-át tudta megszerezni. A legsikeresebb ellenzéki jelölt Andrej Szannyikov volt, az „Európai Belarusz” választási szövetség koordinátora, aki a szavazatok mindössze 2,56 %-át kapta.

Lukasenko győzelme nem meglepő, az arányok annál inkább. Független szociológusok szerint néhány héttel a választások előtt a jelenlegi elnököt a szavazók mintegy 40 %-a támogatta, második helyen pedig az ellenzéki Vlagyimir Nyeklajev volt 15 %-al.

Az ellenzék a választási eredményekre tüntetésekkel reagált, amelyet a hatóságok szétvertek, miután a tüntetők megpróbálták elfoglalni a kormány épületét. A rendőrök mintegy 500 embert vettek őrizetbe. Vlagyimir Nyeklajev ellenzéki jelölt koponyatöréseket szenvedett

A belorusz ellenzék, közlése szerint nem ismeri el a vasárnap tartott választások legitimitását, szerintük csalások sorozata történt, amiért a választásokat nem lehet szabadnak és demokratikusnak tekinteni.

A minszki orosz követség elítéli a Minszkben alkalmazott erőszakot a jelenlévő orosz riportekkel szemben. Ugyanakkor a belorusz hatóságok bevetése a tüntető ellenzékiekkel szemben törvényes volt Moszkva szerint.

Pavel Borogyin, a belorusz-orosz szövetségi állam titkára szerint a tegnap esti minszki tüntetéseket az Egyesült Államok szervezte. 

(Kommerszant, Echo Moszkvi, kép: president.gov.by)