Dalia Grybauskaité litván elnök szerdai minszki látogatása nyomán megállapodás született a Litvánia és Belarusz között arról, hogy egyszerűsítik a határátlépést a két ország határmenti övezetében lakó polgárai között. Minszk cserébe ígéretet tett arra, hogy Litvánia is kaphat az általa vásárolt venezuelai olajból, és meghívta Litvániát, hogy együtt vegyenek részt egy atomerőmű felépítésében.

A most Minszkben aláírt megállapodás szerint Belarusz 50 km-es határmenti övezetében élők vízum nélkül utazhatnak az EU tag Litvánia területére, 50 km-es mélységben. Ami az atomerőművet illeti, bár korábban arról volt szó, hogy az orosz Atomsztrojekszport lesz a kivitelező, ám Minszk végül elállt az oroszokkal való együttműködéstől.

Grybauskaité litván államfő kijelentette, országa érdekelt abban, hogy javuljon és elmélyüljön a Belarusszal való együttműködés. Vilnius segíteni akarja Belaruszt abban, hogy „nyitottabbá, és Európa által elismertebbé váljon.” A litván elnök szerint „Litvánia kész az együttműködésre, és arra, hogy képviselje Belarusz érdekeit az Európai Unióban annyira, amennyire ezt maga Belarusz akarja.”

A belorusz ellenzék szerint a litván elnök látogatása politikai támogatásnak minősíthető a Lukasenko-rezsim számára. Anatolij Lebegyko, az egyesült polgári ellenzék vezetője szerint az EU támogatása ahhoz vezet, hogy Minszk nem lesz érdekelt a választások becsületes lebonyolításában. Lukasenko ezzel szemben arra hívta fel a figyelmet, hogy Belaruszban a választások mindig szabadon és demokratikusan zajlottak, s hogy Európának meg kell szabadulni azoktól a Belaruszra vonatkozó sztereotípiáktól, melyeket ő maga alkotott.

Az EU és Minszk közötti lassú közeledés annak nyomán indult meg, hogy az Oroszország és Belarusz közötti kapcsolatok mélypontra jutottak.

Lehet, hogy „Európa utolsó diktátora” szalonképes személy lesz Európában, ha hátat fordít Moszkvának?

(ng.ru, kép: president.gov.by)