1940 tavaszán Katynban Sztálin és a szovjet vezetés utasítására ölték meg az 1939 őszén szovjet fogságba esett lengyel katonatiszteket – áll az orosz Állami Duma ma elfogadott közleményében. Az orosz törvényhozás tagjai „mély együttérzésüket fejezik ki a megalapozatlan repressziók áldozatainak, valamint hozzátartozóiknak és rokonaiknak.” – olvasható a dokumentumban, amely említést tesz arról is, hogy a Szovjetunióban évtizedekig eltitkolták az igazságot ezen bűnténnyel kapcsolatban. A Duma közleménye szerint a katyni árkokban – jelképesen – szovjet állampolgárok ezrei is nyugszanak, akik a sztálini terror áldozataivá váltak.

A közlemény elfogadása ellen szavaztak az ellenzéki kommunisták, és orosz nacionalisták is nemtetszésüket fejezték ki. Alekszandr Prohanov orosz nacionalista író, újságíró szerint a Duma mai közleménye „megalázó az ország számára. Arra törekszenek, hogy az orosz társadalom folyamatos bűntudatot érezzen.” – nyilatkozta az Echo Moszkvi rádiónak Prohanov.

Jan Racsinszkij, a Memoria jogvédő szervezet egyik vezetője szerint előremutató lépés volt „annak elismerése, amit már úgyis tud az egész világ.”

Dmitrij Medvegyev orosz elnök egy májusban adott interjújában azt nyilatkozta: Sztálin nem nyerhet bocsánatot.

Lehetséges, hogy a mai határozat csak az első lépése egy, a sztálinista múltat elítélő folyamatnak. Az orosz Elnöki Tanács emberi jogokkal foglalkozó biztosa, Mihail Fedotov szerint rövidesen törvényt fogadhatnak el, amely az NKVD-t bűnös szervezetnek nyilvánítja és bünteti a szovjet repressziók elhallgatását. Mindazonáltal „boszorkányüldözésről” szó sem lehet, a desztalinizációnak „puha formában” kell megvalósulnia Oroszországban – hangsúlyozta a politikus.

(Echo Moszkvi, duma.gov.ru)