Nyikita Mihalkov, a neves orosz filmrendező tegnap „A felvilágosult konzervativizmus manifesztuma” címmel tett közzé kiáltványt a polit.ru internetes felületen, amiben a liberális demokráciával való leszámolást követeli a nagytekintélyű művész.

Mihalkov a terjedelmes dokumentumban a liberalizmussal való szakítást tartja szükségesnek, és Oroszország modernizációját a nyugati minták helyett a tradicionális orosz értékek mentén tartja elképzelhetőnek. Mihalkov szerint az emberek belefáradtak az individuális szabadság és a szabadpiaci gazdaság csodáinak hangsúlyozásába. A rendező többek között úgy véli, a modernizáció csak akkor lehet sikeres, ha azt centrista, felvilágosult-konzervatív állami és egyházi személyek hajtják végre. Mihalkov úgy gondolja, Oroszországban bőven elég három párt is (egy liberális, egy konzervatív és egy szocialista), ugyanakkor az ország vezetőjének tekintélye megkérdőjelezhetetlen kell legyen. A népnek, elkerülendő a forradalmi nyugtalanságokat, lojálisnak kell lennie az ország első emberéhez, a regionális vezetőket pedig választás helyett kinevezés útján kell pozícióhoz juttatni.

Az orosz hatalmi párt, az Egységes Oroszország, valamint az ellenzéki kommunisták máris támogatásukról biztosították a filmrendező antidemokratikus szellemű indítványát. A liberális ellenzék viszont élesen kritizálta Mihalkov manifesztumát. Az Alma párt elnöke, Szergej Mitrohin szerint „a filmrendező fejében kása van és a történelem nem ismerete. Hiszen Sztolipin is a szabadságra alapozott liberális reformokat indítványozott, méghozzá radikális módon. Ezért Mihalkov nyilatkozata lényegében Sztolipin fényes arcába való köpésnek tekinthető.”

Borisz Nyemcov szerint Mihalkov manifesztuma „reakciós” dokumentum, szerinte ez a válasz arra, hogy Putyin miniszterelnök nemrég kiadott rendelkezése szerint minden eladott audió- és videólemez után 1 % Mihalkov alapítványába jut.

Maga Mihalkov egyébként Sztolipint a „felvilágosult konzervatívok” között tartja számon, akárcsak a további példaképek között említett Alekszandr Puskint, Nyikolaj Gogolt, vagy II. Sándor cárt.

(polit.ru, Echo Moszkvi)