A Levada orosz közvéleménykutató intézet felmérése szerint – melyet a Vedomosztyi idéz – Dmitrij Medvegyev orosz elnök népszerűsége utolérte elődje, Vlagyimir Putyin miniszterelnök tetszési indexét.

Elemzők szerint az államfő népszerűségének emelkedése összefüggésben lehet Jurij Luzskov moszkvai polgármester leváltásával.

Az október 22. és 25. között készített felmérés szerint az elnök tevékenységéhez pozitívan viszonyul a megkérdezettek 76 %-a, ami csak alig marad el a Putyin munkájával elégedettek (77 %) arányától. Nem tetszik Medvegyev tevékenysége a megkérdezettek 20 %-ának (Putyin esetében ez a mutató 22 %). Mindkét érték a statisztikai hibahatáron belül található (3 %), ami arra mutat, Medvegyev népszerűsége „befogta” Putyinét.

2009-ben Putyin még rendre népszerűbb volt Medvegyevnél, általában 5-6 %-kal megelőzve az elnököt.

A kit választanának elnöknek kérdésre, a megkérdezettek 24 %-a Putyin, 21 % Medvegyev nevét említette. Ezen a téren is jelentősen nőtt Medvegyev népszerűsége, hiszen eddig általában 10 %-os különbség volt a két politikus között Putyin javára.

Jevgenyij Mincsenko politológus szerint Medvegyev egyre inkább „önálló életre kel. „Kezdetben sokan csak bábként tekintettek rá, Luzskov leváltása azonban demonstrálta erejét és elhatározottságát. Az elnök növekvő népszerűsége lehetővé teszi, hogy 2012-ben jó eséllyel induljon ismét az elnöki posztért.”

(Vedomosztyi, kép: kremlin.ru)