Az amerikai Newsweek magazin rövid interjút tett közzé Ramzan Kadirovval, a Csecsen Köztársaság fejével. Kadirov  az  interjúban elmondta, szerinte szükség volt és van a Csecsen Köztársaság iszlamizációjára, mert e nélkül nem lehet rendet tenni. a területen. A köztársaság feje ennek kapcsán elmondta, az az álma, hogy egyszer majd minden csecsen nő kendőben járjon. Kadirov bírálta az orosz iskolák „felesleges” liberalizmusát, például azt, hogy az orosz törvényhozás tagjai óvszereket osztogatnának a diákoknak. A csecsen  vezető szerint az iskolásoknak egyenruhában kellene járniuk, a tanintézetekben pedig be kellene tiltani a dohányzást.

Ami a függetlenséget illeti, Kadirov elmondta, nem akarja azt, hogy Csecsenföld elváljon Moszkvától. „A függetlenségre törekvés csak gondokat okozott nekünk.” – jelentette ki Kadirov, aki csak arra vágyik, hogy szabad kezet kapjon a banditák elleni küzdelemben, akik a nép és az Iszlám ellenségei. A csecsen politikus szerint az alkoholizmus és az alacsony születésszám Oroszország legnagyobb problémái, valamint az, hogy „a showbiznisz állami kultúrpolitikává változott. „Csecsenföldön nincsenek meg ezek a problémák és a bűnözés is itt a legalacsonyabb Oroszországban.”

Ami a jövőt illeti, Kadirov elmondta, hogy 2012-ben is Vlagyimir Putyint szeretné látni Oroszország elnökeként. Azt szeretné, ha Putyin örökös elnök lenne. „Nagyon szeretem őt, ahogy egy férfi szerethet egy másik férfit.” – jelentette ki Ramzan Kadirov, aki egyben a csecsen háború miatt kritizálta az „alkoholista Jelcint”. Hozzátette: „Aki Putyin kritizálja, személyes ellenségemnek tekintem. Amíg Putyin mögöttem áll, mindenre képesre vagyok. Allahu Akbar!

(newsweek.com, kép: checnya.gov.ru)