Szeptember 14-én Ashabadban Gurbanguli Berdimuhamedov államfő elnöklésével a türkmén történettudomány és kultúra fejlesztése ügyében tartottak tanácskozást. Az összejövetel célja az volt, hogy a történeti tények figyelembevételével egy új állami ideológiát alakítsanak ki a közép-ázsiai országban. Az ülésen a türkmenisztáni kultúra és tudomány vezetői vettek részt.

Berdimuhamedov elnök arra kérte a megjelenteket, „a hiteles történelmi és régészeti emlékek alapján tekintsék át újra  a türkmén történelmet.” Az elnök szerint szükséges a türkmén történelemkönyvek korrigálása, úgy, hogy azokban a türkmének története tudományos megalapozottsággal, pontosan meghatározott periodizációval kerüljön áttekintésre.

Jelenleg a hivatalos türkmén történelemszemléletet az előző elnök, a 2006-ban elhunyt Szaparmurat Nyijazov, „Türkménbasi” elképzelései határozzák meg, melyeket a „Ruhname” c. könyvében fektetett le.

Eszerint a türkmének találták fel a kocsit és a kereket, a türkmének foglalkoztak először a világon kohászattal, és a türkmének nevéhez fűződik számos nagy birodalom megalapítása is a Parthusoktól kezdve a szeldzsukokig.

(ferghana.ru)