Érdekes a politikai geográfiája, ha megnézzük, kiket, mely országok vezetőit köszöntötte Vlagyimir Putyin orosz elnök az új, 2022-es év alkalmából.

Az egykori szovjet tagköztársaságokat tekintve Putyin üdvözölte Abházia elnökét, Aszlan Bzsanyiját, stratégiai partnerinek és szövetségesinek nevezve az abház-orosz viszonyt. Hasonló üdvözletet kapott Grúzia másik szakadár régiója, Dél-Oszétia elnöke, Anatolij Bibilov is. Azerbajdzsán elnökének, Alijevnek küldött üzenetében stratégiai partnerinek nevezte az azerbajdzsán-orosz viszonyt. Az örmény vezetőket, Szergszjan elnököt és Pasinjan miniszterelnököt is köszöntötte. Az örmény-orosz viszony szövetségesi, a két nép közötti kapcsolat baráti – írta Putyin.

Természetesen a belorusz elnök is kapott üdvözletet, amelyben Putyin kiemelte, hogy közös orosz-belorusz gazdasági térség megvalósítása a cél. Kazahsztán kapcsán érdekes, hogy nemcsak Tokajev elnök, hanem az ország első elnöke, Nurszultan Nazarbajev is meg lett szólítva az újévi üzenetben, és Putyin testvérinek nevezte a kazah népet. A többi közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaság elnökét is köszöntötte Putyin, a következő jellemzésekkel: Kirgizisztán baráti állam, stratégiai partner és szövetséges. Tadzsikisztán és Üzbegisztán már csak stratégiai partner és szövetséges. Türkmenisztán pedig a hierarchia alján már csak stratégiai partner.

A „közel-külföld” országai közül Putyin nem üdvözölte a baltiak, Ukrajna, Grúzia vezetőit, Moldova elnökét, a nyugatbarát Maia Sandut viszont igen.

Az EU tagállami közül Spanyolország, Franciaország, Németország, Olaszország, Szlovénia, Horvátország, Magyarország, Görögország, Finnország, Svédország vezetői kaptak üdvözletet Putyintól, valamint Zeman cseh elnök is, annak ellenére, hogy Moszkva Csehországot hivatalosan is ellenséges államnak tekinti. Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnököt szólította meg Putyin, megjegyezve, hogy 2021-ben sok minden történt a magyar-orosz kapcsolatok fejlesztése érdekében, „különösen a koronavírus elleni harcban.”

Az EU-n kívüli európai országok közül a Boris Johnson brit miniszterelnök és II. Erzsébet királynő, a monacói herceg, valamint Szerbia elnöke kapott üdvözletet. Vucsicsnak azt írta Putyin, hogy Szerbia Oroszország stratégiai partnere.

A Közel-Kelet országai közül Törökország, Szíria, Izrael vezetői kaptak köszöntő üzenetet. Afrikából csak Dél-Afrika elnöke.

Az amerikai kontinensen Kanada, az USA, Kuba, Venezuela, Brazília, Argentína vezetői.

Ázsiában Kína, India, Vietnám, Dél-Korea, Japán, Mongólia első emberei.

Üdvözlésben részesült még Ferenc pápa, a NOB, a FIFA, a Nemzetközi Dzsúdószövetség elnöke, a volt vezetők közül például George Bush, Silvio Berlusconi, Benjamin Netanjahu, Angela Merkel, Gerhard Schröder, Nicolas Sarkozy.

(kremlin.ru)