Április 12-én a kirgiz ideiglenes kormány sajtótájékoztatóján Bajtemir Ibrajev főügyész bejelentette, hogy elfogatóparancsot adtak ki Kurmanbek Bakijev elnök ellen.

Ugyancsak körözést adtak ki az elmúlt időszakban fontos állami pozíciókat betöltő Bakijev-klán több tagja ellen is, mint például Marat Bakijev, a titkosszolgálatok egykori munkatársa; Zsanis Bakijev, Kurmanbek fivére, az államvédelmi hatóságok volt vezetője; valamint Murat Szultanov volt titkosszolgálati miniszter, illetve Bakitbek Kalijev volt védelmi miniszter ellen.

Korábban az ideiglenes kormány bántatlanságot ígért Bakijevnek, amennyiben az önként hajlandó lemondani az elnöki tisztségről.

Kurmanbek Bakijev jelenleg Dél-Kirgizisztánban, Dzsalal-Abad megyében rejtőzködik. A RIAN orosz hírügynökség információi szerint Bakijevnek esze ágában sincs lemondani, véleménye szerint a parlamentet jogszerűtlenül oszlatta fel az ideiglenes kormány, és az ő legitimitása is megkérdőjelezhetetlen. A kirgiz elnök Dzsalal-Abadba demonstrációt szervezett az őt támogató klánok részvételével. A RIAN szerint Bakijev azt fontolgatja, hogy áthelyezteti Kirgizisztán fővárosát az északi Biskekből Dél-Kirgizisztán legnagyobb városába, Osba.  

(rian.ru., ferghana.ru)