Ukrajnában megkezdődött a nyelvreform végrehajtása az oktatás területén. Az előző, nyugatbarát, nacionalista ukrán vezetés erőszakos ukránosító törekvései után Viktor Janukovics kurzusa – választási ígéreteinek megfelelően – szélesebb jogokat kíván biztosítani Ukrajna kisebbségei számára. Ennek megfelelően ezentúl a felsőoktatási intézmények felvételi vizsgáin nemcsak ukrán nyelven lehet vizsgázni (kivéve az ukrán szakot), hanem adott esetben orosz, lengyel, magyar, krími tatár és román nyelveken is.

Továbbá, az Oktatási Minisztérium szándékai szerint szeptembertől a hallgatók maguk dönthetik el, milyen nyelven kívánnak majd részt venni az oktatásban (ennek az intézkedésnek elsősorban az orosz többségű Kelet-Ukrajnában lehet majd hozadéka).

Anna German, az Ukrán Elnöki Hivatal vezetője további reformokról is beszélt a kisebbségi nyelvhasználatot illetően. A jövőben a decentralizáció jegyében a régiók nagyobb önállóságot kapnak, és minden régiónak lehetősége lesz, hogy maga válassza meg ügyintézési, oktatási nyelvét.

Arról viszont nincs szó, hogy Ukrajna hivatalos nyelvévé váljon az orosz, holott Viktor Janukovics és a Régiók Pártja korábban ezt ígérte.

(Nyezaviszimaja Gazeta)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük