Moldova ideiglenes elnöke, Mihai Ghimpu az Adevarul című román lapnak adott interjújában kijelentette, Kisinyov kész belépni a NATO-ba, ha ez kell Moldova EU-integrációjához. A moldáv elnök ezzel feladta az ország előző vezetésének a NATO ügyében elfoglalt, semlegességre törekvő álláspontját.  

A tavaly hatalomra került nyugatbarát moldáv vezetés legszorosabb szövetségese a Moldova irányában lényegében leplezetlen területi követeléseket megfogalmazó Románia. Emil Boc román miniszterelnök (volt kolozsvári polgármester) minapi kisinyovi látogatása előtt azt nyilatkozta, hogy Moldova „integrációja” Romániába a bukaresti diplomácia legfőbb célja, amire Ghimpu úgy reagált, ha a moldávok egyesülni akarnak Romániával, azt nem akadályozhatja sem Brüsszel, sem Washington, sem Oroszország.

Nemcsak a szavak szintjén folyik a két ország közti „integráció”: hétfőn moldáv-román légügyi katonai együttműködést kötött Bukarest és Kisinyov. Sőt, a két ország vezetői arról is tárgyalásokat folytatnak, hogy közös román-moldáv dandárt állítsanak fel.

Bukarest és Kisinyov közeledésével egyenes arányban zajlik a Moszkvától való távolodás: Kisinyov nemrég  lehetővé tette Bukarest számára két újabb konzulátus megnyitását Belci és Kagul városában, míg Moszkva hasonló jellegű kérését egy új diplomáciai képviselet megnyitására vonatkozóan elutasította. Ghimpu továbbá azt követelte Moszkvától, vonja ki csapatait az elvileg Moldovához tartozó szakadár, keleti szláv többségű Dnyesztermenti Köztársaságból, ahol orosz békefenntartók állomásoznak.

Éppen a Dnyesztermenti Köztársaság ügye lassíthatja a moldáv-román közeledést, vagy egybeolvadást. Minél közelebbi a viszony Bukarest és Kisinyov között, Tiraszpol annál inkább messzebbre kerül Moldovától. Ha pedig megvalósul a Romániába tervezett amerikai rakétavédelmi rendszer, akkor a szakadárok – mint ígérték – azt fogják kérni, Oroszország duplázza meg a Dnyeszter mentén állomásozó csapatai létszámát. S bár a Dnyesztermenti Köztársaságnak nincs közvetlen összeköttetése Oroszországgal, Janukovics ukrán elnöksége alatt a dnyesztermenti kérdés, könnyen lehet, nem a Nyugat javára dőlne el. Nem biztos, hogy ezért (s a román érdekekért) a Nyugat hajlandó lenne konfliktust vállalni Oroszországgal.

(Nyezaviszimaja Gazeta)