December 14-én került sor Vlagyimir Putyin orosz elnök szokásos éves sajtókonferenciájára.

Elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy Putyin a sajtókonferencia idején enerváltan magabiztosnak mutatkozott, ezzel a viselkedéssel azt üzenve, hogy minden rendben van, és semmi ok a nyugtalanságra. Az is feltűnő volt, hogy Putyin egész sor kényelmetlen kérdést is kapott, legalábbis ilyeneket is beengedtek azon kétmillió kérdés közé, amiket az érdeklődők feltehettek. Egy Melitopolból bejelentkező orvos például arra panaszkodott, hogy rendkívül rossz a kórházi infrastruktúra, „úgy, ahogy egész Oroszországban.” Putyin egyébként megdicsérte ezt a kritikus hozzászólót, mert Melitopolt a gondok ellenére Oroszország részének tekinti. Egy Szverdlovszk megyei kérdező szintén a botrányos egészségügyi helyzetet kérte számon az orosz elnöktől. Egy „magánkatonai szervezet” (vélhetően a volt Wagner-csoport) harcosa arra panaszkodott, hogy nem kapott hivatalos veterán státuszt. Egy nyugdíjas az emelkedő megélhetési költségekre panaszkodott. Egy szentpétervári pedig diák azt kérdezte Putyintól, igaz-e, hogy sok hasonmása van? (A válasz az, hogy senki nem helyettesítheti Putyint).

A rendezvényen külföldi, kínai, amerikai, francia, boszniai szerb újságírók is megjelentek. A New York Times újságírója az Oroszországban bebörtönzött amerikai állampolgárok sorsára kérdezett rá.

Putyin a rendezvényen először is az orosz gazdaság sikereit méltatta, szerinte nagy eredmény, hogy az orosz gazdaság 2023-ban várhatóan 3,5 %-kal nő.

Az ukrajnai „speciális katonai művelet” kapcsán azt mondta, az addig fog tartani, amíg Oroszország el nem éri a céljait. Ezek pedig: Ukrajna „nácitlanítása”, „demilitarizálása” és semlegessége. Putyin elmondta, jelenleg 244 ezer orosz katona tartózkodik a „különleges katonai művelet” területén. Később viszont azt mondta, hogy 617 ezres katonai kontingens van a kétezer kilométeres szembenállás frontvonalán.

Putyin szerint Délkelet-Ukrajna, beleértve a Krímet, a Fekete-tenger egész partvidékét, „történelmi orosz föld”, amihez „semmi köze Ukrajnának.” „Odessza amúgy is orosz város.” – állította Putyin. Figyelemre méltó, hogy az orosz elnök rövid időn belül kétszer is azt a hangzatos kijelentést tette, hogy Odessza orosz város.

A francia újságíró azt kérdezte, mi lenne a feltétele annak, hogy Putyin találkozzon Macron elnökkel. Putyin erre azt válaszolta, hogy régebben jó kapcsolatban volt Macronnal, de ő döntött úgy, hogy megszakítja ezt a kapcsolatot. Ha van erre szándék, akkor Moszkva kész újra együttműködni Párizzsal.

A Kommerszant újságírója azt kérdezte, a mai Putyin mitől óvná a 2000-ben hivatalba lépőt – vagyis a kérdés valójában arra vonatkozott, mennyiben változott az orosz elnök gondolkodásmódja. Putyin erre úgy válaszolt, természetesen, hogy a 23 évvel ezelőtti Putyin is jól tette a dolgát, de arra figyelmeztetné, ne higgyen „az úgynevezett partnereknek” (a kijelentés nyilvánvalóan a nyugati országokra vonatkozott).