2023. október 5-én Szocsiban került sor a Valdaj Klub XX. ülésére, ezúttal is Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével. Putyin előadást tartott, utána kérdésekre válaszolt. A kérdezők között külföldi vendégek is voltak, még az ún. „barátságtalan országokból” is, például Franciaországból, Németországból, Japánból, Magyarországról Stier Gábor. A rendezvény címében egy új, többpólusú, igazságosabb világrend eljövetelére utaltak. Putyin előadásának is az egyik fő témája az volt, hogy Oroszország új világrendet szeretne kiépíteni. Ez az új világrend pedig többek között új valutarendszeren fog alapulni.

Putyin szerint az orosz gazdaság remek állapotban van.

A karabahi helyzet kapcsán azt mondta, hogy Örményország maga mondott le Karabahról, azt többször is elismerték Azerbajdzsán részének.

Tulajdonképpen elutasította az itt is felszólaló Szergej Karaganov felvetését, aki az atomfegyver bevetését szorgalmazza. Mindenesetre Putyin megjegyezte, hogy ismeri Karaganov téziseit, olvasta azokat.

Az ukrajnai háború kapcsán azt mondta, az ukránok vesztesége a júniusi ellentámadás kezdete óta 90 ezer fő, 557 tank és majd kétezer egyéb páncélozott járműben mérhető. „Mi nyugodtan haladunk kitűzött céljaink felé, és biztos vagyok benne, hogy realizáljuk azokat.” – mondta.

Stier Gábor kérdésére („Mi lesz Odesszával?”) azt a kijelentést tette, hogy „Odessza orosz város”, meg egy kicsit, „de csak egy egészen kicsit” zsidó is. Szintén Stier Gábor kérdésére reflektálva mondta azt, hogy az ukrajnai konfliktus Amerika érdekeit szolgálja. Ezért támogatta az Egyesült Államok a 2014-es államcsínyt, hogy az európai-orosz kapcsolatok közé éket ütve Európát még jobban a saját kontrollja alá helyezze.

Az 1956-os magyarországi eseményekről azt mondta, hogy bár a nyugati titkosszolgálatok szerinte szították a feszültséget, de ezt mégsem lehet „színes forradalomnak” nevezni. A kelet-európai szovjet csapatkivonásról azt mondta, hogy nincs értelme olyan országokban katonákat tartani, ahol nem akarják ezeket a csapatokat látni.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a mostani háborúban „hol állnak meg” az oroszok, Putyin azt mondta, „nem a terület fontos”, majd arra tett utalást, hogy Oroszország azt tekinti a sajátjáénak, ahol olyan emberek élnek, akik orosznak tartják magukat. Emlékeztetett, az ukrajnai háború nem 2022-ben, hanem 2014-ben kezdődött, amikor az államcsínnyel hatalomra került új kijevi vezetés támadást intézett a Donbassz ellen.

Az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantásáért az amerikaiakat tette felelőssé, idézve Biden amerikai elnököt, aki megígérte, hogy a gázvezetéket kiiktatják.

A japán-orosz kapcsolatokról azt mondta, maga Japán döntött úgy, hogy konfrontálódik Oroszországgal.

(kremlin.ru)