Szergej Karaganov, a befolyásos orosz külpolitikai gondolkodó – aki nem pusztán előrejelzi az eseményeket, de láthatóan a döntéshozatalban is részt vesz – legújabb írásában azt javasolja, hogy Oroszország vessen be atomfegyvert a Nyugat ellen „az emberiség kipusztulását megakadályozandó.”

Karaganov szerint Oroszország számára csak egészen minimális, szerény győzelmet jelentene a mostani háborúban Luganszk, Donyeck, Zaporozsje és Herszon megyék elfoglalása. Ennél már nagyobb eredmény lenne egész Kelet- és Dél-Ukrajna elfoglalása, de ebben az esetben a maradék, a Nyugat által fegyverekkel teletömött Közép- és Nyugat-Ukrajna elleni újabb háború csaknem elkerülhetetlen. Ha pedig egész Ukrajnát „felszabadítaná” Oroszország, azzal csak még nagyobb problémát venne a nyakába: egyrészt mert a lakosság jelentős része nyilvánvalóan ellenséges érzelmű, másrészt mert Oroszországra hárulna a terület rendbehozásának terhe, harmadrészt mert „az ukrán csapda” eltérítené Oroszországot a kívánatosnak tartott keleti fordulattól: emberi és anyagi erőforrásokat szívna el.

Ezért Oroszország számára a leginkább elfogadható verzió az oroszajkú teljes Kelet- és Dél-Ukrajna elcsatolása lenne, úgy, hogy a maradék Ukrajna teljesen demilitarizált pufferzóna legyen, baráti rezsimmel. Ez a kimenetel viszont csak akkor lehetséges, ha Oroszországnak sikerült megtörnie, legyőznie a Nyugatot.

Karaganov szerint az USA „csapásmérő ököllé” akarta átformálni Ukrajnát, azzal a céllal, hogy „belülről robbantsa fel Oroszországot.” Az orosz vezetés sokáig habozott a „megelőző csapással”, és „nem pontosan mérte fel az ukrajnai helyzetet”, ezért is lehet az, hogy a „speciális katonai művelet nem teljesen sikeresen indult.”  Karaganov úgy véli, a nyugati elit „emberellenes” ideológiákat terjeszt: a család, a hazaszeretet, a történelem tagadását, a férfi és a nő közötti szerelem kriminalizálását. Az amerikaiak simán beáldozzák Európát az ukrajnai konfliktus lángjaiban. A nyugati országok ma a fasizmus és a liberális totalitarianizmus felé haladnak Karaganov szerint.

A jövőben csak rosszabb lesz a helyzet. Ukrajnában legfeljebb csak fegyverszünet lehete, de a konfliktus csak folytatódni fog. Elkerülhetetlen az összecsapás. Ahogy Karaganov írja: „Az atomfegyver megjelenése a Mindenható akarata volt, megrettenve attól, hogy az európaiak és a japánok egy nemzedéken belül két világháborút is kirobbantottak, megölve több tízmillió embert, ezért az emberiség kezébe adta az Armageddon fegyverét, hogy ezzel is elrettentse a pokol félelmét elfeledőket. Ez a rettenet alapozta meg az elmúlt háromnegyed évszázad viszonylagos békéjét. Mostanra viszont már eltűnt ez a rettenet. A nukleáris elrettentést feledve egy országcsoport uralkodó elitje teljes körű háborút robbantott ki egy atomhatalom lágy altestén.”

Vissza kell állítani a nukleáris elrettentést. „Ha a Nyugatot katarzisra kényszerítjük, és arra, hogy elitje lemondjon hegemón törekvéseiről, meghátrálva, akkor még elkerülhető a világméretű katasztrófa.”

Karaganov szerint a Nyugat a múlt erőit képviseli, a jövő a Keleté. Ha a múlt erői nem hátrálnak meg, világháború lesz.

Az ukrajnai háború csak akkor ér véget, ha a Nyugat kapitulál, vagy stratégiai meghátrálásra kényszerül. Ezért lejjebb kell vinni az „atomküszöböt”, hogy a nyugatiak megértsék, Oroszország gyengítése azzal, hogy az ukránokat az orosz ellen uszítják, a Nyugat számára is egzisztenciális fenyegetés. „Az ellenfélnek tisztában kell lennie azzal, hogy készek vagyunk megelőző csapást mérni rá.” Majd ezt írja: „Ez egy morálisan nehéz dilemma – ha bevetjük Isten fegyverét, nagy morális veszteségeket szenvedünk. Ám ha nem tesszük meg ezt, nemcsak Oroszország pusztulhat el, de akkor valószínűleg az egész emberi civilizációnak vége.” Majd Karaganov megjegyzi, persze, Oroszországot el fogják ítélni a nukleáris csapás után, de a kínaiaik és mások is titokban örülni fognak, ha a Nyugat kap egy nagy pofont. És amúgy is: „A győzteseket végül nem ítélik el.”