Alekszej Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó Telegram-bejegyzése szerint Ukrajnának nem az ellenségkereséssel kell foglalkoznia, hanem egy jövőkép megalkotásával. „A jövő – alkotás, az ellenség keresése – belülről való önemésztés.”


Kirill Budanov, az ukrán hírszerzés vezetője szerint zsákutcába jutott az ukrajnai háború, mert sem Ukrajnának, sem Oroszországnak nincs ahhoz ereje, hogy áttörést érjen el. Aresztovics szerint az ukrán hadseregnek nagy veszteségei vannak Bahmut és Szoledar környékén.


December 29-én Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta azt a sokak által ellenzett törvényt, ami totális állami kontroll alá veszi a médiát. Eszerint a jövőben bírósági ítélet nélkül is be lehet zárni internetes oldalakat, meg lehet szüntetni tömegtájékoztatási eszközöket.

A politikai represszió keretében Ukrajnában vádat emeltek a legnagyobb ellenzéki párt, az OPZZS (Ellenzéki Platform az Életért) összes képviselője ellen, hazaárulással vádolva őket.


December 29-én masszív orosz rakétacsapás érte Ukrajna nagyvárosainak energetikai rendszerét.


Andrej Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint Kijev nem fog tenni semmilyen területi kompromisszumot, a Krím esetében sem.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint azok, akik semlegesek az orosz-ukrán háborúban, valójában Oroszországot támogatják.


Ugyanakkor Douglas MacGregor amerikai tábornok szerint Ukrajna katonai összeomlása várhatóan három hónapon belül bekövetkezik. Szerinte az oroszok módszeresen őrlik fel az ukrán erőket, a nyugati segélyek pedig csak meghosszabbítják Zelenszkij életét, de nem mentik meg.