Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjfél körül elhangzott beszédében azt mondta, az első napon 137 ukrán katona halt meg. A Kígyó-szigeten az összes ukrán határőr életét adta a hazájáért. Kijevben ellenséges diverzáns csoportok működnek. Kijelentette: a nyugati partnerek nem akarnak harcolni Ukrajnáért, és félnek felvenni Ukrajnát a NATO-ba. Elmondása szerint a fővárosban marad.

Az éjjeli órákban folytatódott az ádáz harc a hosztomeli repülőtérért Kijev szomszédságában.

Reggel 6 óra tájban rakétatámadás érte Kijevet, az egyik rakéta egy lakóházba csapódott be, 8 ember megsérült. Zelenszkij újabb beszédet tartott, amiben 1941-hez hasonlította a mostani eseményeket. Véleménye szerint Oroszország előbb vagy utóbb kénytelen lesz tárgyalni Ukrajnával.

A reggeli órákban a Dnyeszter vidékről is orosz helikopterek repültek be ukrán terület fölé. Rakétatámadás érte a rovnói repülőteret.

Csernobilból kiindulva orosz csapatok vonultak be Visgorodba, a Dnyeper nyugati oldalán, Kijev közvetlen szomszédságában. Anton Heracsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója szerint „égnek a Kijev felé tartó orosz tankok”.

Ukrajna hivatalosan is kérte Törökországtól, hogy zárja le a szorosokat az orosz hajók előtt. Ankara nem zárta ki, hogy a kérést teljesíti, de a török külügyminiszter szerint ebben az esetben is az orosz hadihajók visszatérhetnek bázisaikra.

A Donbasszban az ukrán hadsereg Gorlovkát lövi. Melitopol orosz kézen.

Az oroszországi Belgorod megyében egy települést találat ért. Az ukrán tüzérség csapást mért az oroszországi (Rosztov megye) millerovói katonai repülőtérre.

A britek szerint az oroszok mintegy 450 katonát vesztettek eddig.

Reggeli ukrán közlések szerint orosz csapatok az Ukrán Nemzeti Gárda járműveit használják.

Reggel 9 órakor Mihail Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója kijelentette, hogy Kijev kész tárgyalni Oroszországgal az ország semleges státuszáról. Podojlak azt is kijelentette, hogy az ukrán vasutak menetrend szerint működnek, de gond van az üzemanyaggal.

9 órai orosz közlés szerint a Kígyó-szigeten 82 ukrán katona megadta magát.

Különböző csatornákon arról jelennek meg felvételek, hogy az orosz erők már Kijevben vannak. Az ukrán vezetés arra szólítja fel az embereket, hogy dobjanak Molotov-koktélokat az orosz járművekre.

9 óra Alekszej Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó tartott sajtótájékoztatót: szerinte Kijevtől északnyugatra folynak harcok és sok orosz tankot kilőttek. Harkovnál sikerült megállítani az orosz offenzívát.

10 órakor már Kijev kormányzati negyedében zajlott lövöldözés. Az üzletek többsége zárva.

10 órai ukrán közlés szerint az orosz deszantos erők, eredeti szándékaikkal szemben, nem tudják használni a hosztomeli repülőteret, mivel az a harcokban megkárosodott. Ezért a pszkovi deszantosokat a belorusszia Gomelbe szállították, onnan fognak Csernyihiv – Kijev irányába indulni.

Az olasz miniszterelnök szerint megbeszélt időben tervezett konzultációt Zelenszkijjel, az ukrán elnök hollétéről azonban nem tudni.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter délben tett nyilatkozata szerint Moszkva nem tekinti demokratikusnak a jelenlegi ukrán vezetést. A Zelenszkij által felajánlott tárgyalások előfeltétele: az ukrán csapatok azonnal tegyék le a fegyvert.

12 óra tájban Mariupol környékén is intenzívvé váltak a harcok.

Zelenszkij ukrán elnököt titkos bunkerbe menekítették, ahonnan 12 óra után újabb szózatot fogalmazott meg. Ebben az európai országokat kérte még keményebb szankciókra, és arra, hogy izolálják Oroszországot. Ugyanakkor az orosz elnökhöz azzal a javaslattal fordult, hogy üljenek le tárgyalni.

Csernyigov felé is megindult az orosz offenzíva. A városban felgyújtották a titkosszolgálat épületét.

Kijev központját lezárták.

Kora délután az ukrán hadvezetés azt jelentette, hogy Konotop elesett.

Petro Porosenko volt ukrán elnök is gépfegyvert ragadott, és kész résztvenni Ukrajna védelmében.

15 órakor Putyin orosz elnök is megszólalt az orosz Nemzetbiztonsági Tanács ülésén. Szerinte a kijevi hatalom kábítószerfüggőkből és neonácikból áll. Szerinte amerikai tanácsadók arra biztatják az ukránokat, hogy lakóterületek kellős közepén rendezkedjenek be. Putyin arra biztatta az ukrán hadsereget, vegye át a hatalmat, vagyis nyíltan a jelenlegi ukrán elnök megdöntésére szólított fel.

16 órakor hivatalos közlés szerint az oroszok áttörték Herszon védelmét.

17 óra után orosz deszant jelent meg Nyikolajevben. Tűzharcot folytatnak a védőkkel.

Esti közlés szerint Ukrajnában két hétre bezárják az iskolákat.

(Kép: a légvédelem munkában Kijevben. 2022. 02. 25.)