Miután a Luganszki és Donyecki Népköztársaságok  február 23-án este katonai segítséget kértek Oroszországtól, az éjjeli órákban megkezdődött az orosz csapatok behatolása a Donbasszba. Már az esti órákban a donbasszi frontvonalon harcok zajlottak a helyi erők és az ukrán alakulatok között.

Még február 23-án este az oroszok lezárták a krími átkelőpontokat.

Az Egyesült Államok hírszerzése azt közölte, hogy 48 órán belül megindul az orosz támadás Ukrajna ellen.

Moszkvai idő szerint 6 órakor Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy katonai operációt kezd Ukrajnában. Beszédében a NATO-t vádolta, mondván, annak terjeszkedése Oroszországot fenyegeti. Elmondása szerint a NATO “átlépte a vörös vonalat.” Állítása szerint Moszkva nem fogja bevárni azt, hogy Oroszországot támadják meg, mint történt ez 1941. június 22-én. Ukrajnát “történelmi területünknek” nevezte. Szavai szerint Oroszország nem fogja bevárni, amíg Ukrajna megtámadja a Krímet, és – ahogy Kijev kilátásba helyezte – atomfegyverhez jut. Putyin együttműködésre szólította fel az ukránokat, az ukrán fegyveres erők tagjainak pedig azt mondta, a népre, és nem a kijevi juntára esküdtek fel. Arra kérte az ukrán katonákat, “menjenek haza”. Ugyanakkor megfenyegette a Nyugatot, ha az beleavatkozik az ukrajnai fejleményekbe.

Helyi idő szerint hajnali 5 óra tájban lezárták Ukrajna légterét. Ugyanekkor megindult az orosz rakétatámadás ukrajnai célpontok ellen. Harkov katonai objektumai voltak az első célpontok. A következő célpont Mariupol volt, illetve Dnyepr. Kijevben parancsnoksági épületek ellen zajlott rakétatámadás.

A kora reggeli órákban Kijevből menekülés kezdődött. Kimenekítette a családját Sztefancsuk, a Rada elnöke is.

Helyi idő szerint 6 óra tájban az orosz szárazföldi erők átlépték a határt Harkovnál.

Ukrán belügyi közlés szerint Odessza mellett az oroszok megkezdték a partraszállást. Ezt később cáfolták.

A nyugati hatalmak (Franciaország, Németország, USA, UK) az invázió befejezésére szólítanak fel és szankciókkal fenyegetik Oroszországot. Zelenszkij ukrán elnök azt közli, hogy beszélt a nyugati szövetségesekkel, és hogy Ukrajna győzni fog.

Reggel 7 órakor a Luganszki Népköztársaság fegyveres erői megkezdeték a kijevi kontroll alatt álló Szcsasztye város ostromát. A Donyecki Népköztársaság erői általános támadásba mentek át a front teljes teljes szakaszán.

Rakétatámadás éri a csugujevói katonai repteret (Dnyepropetrovszk megye). Reggelre lángokban áll a herszoni, lucki és ivano-frankivszki katonai repülőtér. Kijevben a légvédelmi szirénák szólnak. Szumi megyében felrobbant egy fegyverraktár. Rakétatámadás az Odessza melletti ocsakovói kikötő ellen.

Helyi idő szerint reggeli 8 óra előtt Belarusz felől is tankok keltek át a belorusz-orosz határon.

Ukrán közlések szerint lelőttek egy ellenséges repülőgépet, viszont Luganszk megyében elesett Melovoje, Gorogyiscse.

Reggel 9 körül a luganszki erők azt közölték, hogy Szcsasztye városát elfoglalták. Ugyanekkor orosz tankok átlépték a krími határt is. Orosz közlés szerint az ukrán határőrök nem tanúsítottak ellenállást.

Reznyikov ukrán védelmi miniszter harcba szólítja az ukránokat. Moszkvai közlés szerint az ukrán légvédelmet szinte teljesen megsemmisítették.

Kárpátaljáról tömeges menekülés kezdődött.

10 óra tájban Harkov mellett összecsapások zajlanak.

Ukrajna megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal. Ukrán közlés szerint Harkovnál kilőttek 4 orosz tankot, lelőttek 6 orosz repülőgépet. Az ukrán veszteség 40 ember. Kijev szerint Szcsasztye is az ellenőrzésük alatt áll. Reznyikov védelmi miniszter dél tájban azt közölte, hogy az ellenség szándékait sikerült meghiúsítani,

Kína nem ítélte el Oroszországot a támadás miatt, viszont Peking szerint az USA fegyverszállításai adtak okot az orosz támadásra. Lukasenko belorusz elnök Kijevet tette felelőssé a történtek miatt, mondván, Ukrajna előre figyelmeztetést kapott, és arra szólította fel az ukrán vezetést, hogy kezdjen tárgyalásokba, illetve fogadja el az orosz követeléseket: mondjon le a NATO-csatlakozásról, és „demilitarilizálódjon.” Belarusz és Oroszország is leállított minden Ukrajnába irányuló szállítmányt.

Az összes amerikai diplomata elhagyta Ukrajnát. Az eddig inkább oroszbarátnak tartott cseh elnök, Milos Zeman arra szólított fel, hogy Oroszországot kapcsolják le a SWIFT-ről.

A NATO főtitkárának kijelentése szerint a katonai szervezet nem fog beavatkozni Ukrajnában.

11 órakor szárnyas rakétákat lőttek ki Kijevre. Herszonnál deszantosok partraszállása kezdődött.

12 órakor Kijevnél lelőttek három orosz helikoptert. Nova Kahovkákba (Herszon megye) bevonultak az orosz csapatok, és ezzel elérték a Dnyepert.

Kijevben a titkosszolgálatok központjában égetik az iratokat.

13 óra tájban Visgorodnál tömegesen támadnak az orosz helikopterek.

Orosz közlés szerint az ukrán határőr egységek sehol sem tanúsítottak ellenállást. Kurszk megyében átállt 46 ukrán határőr orosz oldalra.

15 órakor szétbombázták Melitopol repülőterét.

16 órakor az orosz csapatok bevonultak Herszon külvárosi részébe, illetve Szumiba, 18 óra körül Csernobilba.

Zelenszkij elnök 16 óra után elhangzott szózatában az oroszokhoz fordult, arra kérve, menjenek ki az utcára tiltakozni a háború ellen. Továbbá a nyugati hatalmas segítségét kérte.

Harkov mellett az ukránok felrobbantották egy víztározó gátját, hogy lassítsák az orosz csapatok előrenyomulását.

Moszkvában háborúellenes tüntetés kezdődött. Az ellenzéki, liberális Alma párt szerint bűncselekmény az Ukrajna ellen indított háború.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint London kész menedéket adni az ukrán vezetésnek. Roman Abramovics orosz oligarchának, a Chelsea tulajdonosának megtiltották a belépést az Egyesült Királyságba.

Az ukránok is megerősítették, hogy a Kijev melletti hosztomeli repülőteret elfoglalták az oroszok. Orosz közlés szerint Bayraktar drónokat semmisítettek meg.

Orosz értelmiségiek, elsősorban tudósok, akadémikusok nyílt levélben tiltakoznak a háború ellen, immáron több száz ember.

Az amerikai hírszerzés szerint Kijev 96 órán belül elesik.

Esti ukrán közlés szerint 57 ukrán katona vesztette életét a harcokban.

Esti közlés szerint a román-ukrán határnál található Kígyó-szigetet is elfoglalták az oroszok. Itt a harcokban 13 ukrán határőr vesztette életét.

(kép: lángokban az ocsakovói kikötő orosz rakétamadás után)