Az elmúlt kilenc napban számos verzió merült fel Borisz Nyemcov meggyilkolását illetően. Az alábbiakban összegyűjtöttük a runeten keringő fontosabb elméleteket, melyek a gyilkosság technikai kivitelezésével foglalkoznak (nem kitérve a megrendelőre vonatkozó találgatásokra), anélkül, hogy magunk ítélnénk a kérdésben.

Még Borisz Nyemcov meggyilkolásának éjjelén (február 27.) az első, sajtóban is megjelent információ szerint egy fehér gépkocsiból adtak le lövéseket Nyemcovra a Vörös térre néző Bolsoj Moszkovreckij hídon, amikor a politikus éjjel fél tizenkettő fele hazafelé tartott 23 éves kijevi barátnőjével a GUM-ban elfogyasztott vacsora után.

Az első hírek szerint hajtóvadászatot indítottak a gépjármű után, melynek felvételeit is közölték.

A gyilkosságot a Kreml és a Vörös tér közvetlen közelében hajtották végre, Moszkva központjában, térfigyelő kamerák sokasága között, ezek a kamerák azonban egyes hivatalos közlések szerint felújítás alatt voltak, és nem működtek (lehetséges, hogy ez csak a nyomozati szervek szándékos, a tetteseket „elkényelmesítő” dezinformációja).

Március 1-jén mégis nyilvánosságra került egy távoli térfigyelő kamera rossz minőségű felvétele, amely más színbe helyezte Borisz Nyemcov meggyilkolását az első információkhoz képest: ebből kiderült, hogy nem egy, a hídon haladó kocsiból lőtték le a politikust.

Később egy másik videó is megjelent, mely néhány perccel a gyilkosság után készült. A felvétel egy, a hídon áthaladó gépkocsi fedélzeti kamerájának képeit rögzítette.

Továbbá, az elmúlt héten két rövid interjút adott Borisz Nyemcov kísérője, a gyilkosság szemtanúja, a 23 éves Anna Durickaja, ukrán állampolgár. Durickaja elmondta, hogy hátulról lőtték le Nyemcovot, ő maga semmire nem emlékszik, csak arra, hogy a mellettük elhaladó hókotró géphez futott és a sofőrtől kért segítséget.

A hókotró sofőrjét is megtalálták a Lifenews munkatársai, de ő is csak annyit mondott, hogy nem látott semmit, csak azt, a hídon haladva, hogy a mögötte sétáló férfi összeesett, barátnője a hókotróhoz futott és segítséget kért.

Felbukkant még egy szemtanú, egy hídon sétáló férfi („Viktor M”), aki, szavai szerint segíteni akart a járdán fekvő, akkor még hörgő, tehát élő Nyemcovon.

A rendelkezésre álló felvételek alapján Andrej Illarionov a következőképpen rekonstruálta a Nyemcov-gyilkosságot: a TVC videóján jól látszik, hogy valaki követi Borisz Nyemcovot és hídon sétáló párját (23:30:30-tól), a követő alak mögött lassan halad a hókotró. Tíz másodperc múlva (23:30:40-től) a követő alak eltűnik a „hókotró árnyékában” (végig a zajos, a lépéseket tompító, az elhaladó autók vezetőitől a kilátást takaró hókotró mellett ment, vagy felkapaszkodott a hókotróra). A hókotró 23:31:14-kor éri el Nyemcovot és Durickaját, kitakarva őket a képből. Ezek az utolsó felvételek az élő Borisz Nyemcovról. Két másodperc múlva valaki kiugrik az úttestre és felveszi őt egy autó. Ez a személy nagy valószínűséggel az, aki követte Nyemcovékat és eltűnt a „hókotró árnyékában”. Ő tekinthető tehát Borisz Nyemcov egyik gyilkosának. Egyik gyilkosának, hiszen Nyemcovra hat golyót lőttek ki két különböző fegyverből.

Figyelmet érdemel, hogy a gépkocsi, amely fölvette a gyilkost a hídon, egy kocsisor utolsó tagjaként érkezett „üresbe”, kb. 25-30 másodperc telik el a következő autó megjelenéséig.

Mindebből az is következik Illarionov szerint, hogy a hókotró vezetője hazudott, amikor azt mondta, semmit nem látott. Neki látnia kellett a gyilkost.

A hókotró a gyilkosság után kb. 10 másodperccel megáll. Nem igaz tehát a hókotró vezetőjének nyilatkozata, miszerint csak azután állt meg, hogy a lány odafutott hozzá. Durickaja a lövések után mintegy egy percig Nyemcov mellett marad, és csak ezt követően megy oda a már álló hókotróhoz.

Durickaja még három percig a hókotró mellett marad. 23:35:30 körül egy fehér autó megáll a hókotró mögött, majd néhány másodperc múlva tovább halad. Ezt a fehér gépkocsit látja a fedélzeti kamera is, melyen feltűnik a fehér ruhás Durickaja is, amint a híd belső szegélyén áll, és valakivel beszélget. Ezeken a képeken Durickaja egyáltalán nem tűnik kétségbeesett, hisztérikus állapotban levőnek, éppen ellenkezőleg.

23:33-kor jobboldalról lendületes léptekkel feltűnik még valaki, aki először Nyemcovhoz megy, majd a hókotróhoz (Durickajához). Ezt követően visszatér Nyemcovhoz.

Ekkor, 23:34-kor balról, a Moszkva folyó túloldaláról megjelenik még egy alak, aki a hókotróhoz megy, és eltűnik a hókotró árnyékéban. Ezt az embert többé nem látjuk megjelenni (közben egy járókelőt is látunk elhaladni jobbról balra), ami azt valószínűsíti, hogy a 23:36-kor távozó hókotró utasaként ment el. Ez az ember mintegy másfél percet Durickajával töltött, feltehetőleg mondott neki valamit.

Közben a Nyemcovhoz visszatérő alak látható az autó fedélzeti kameráján, mint ahogy valamit csinál Nyemcovval (Illarionov elmélete szerint megfordítja Nyemcov testét, hogy úgy tűnjön, Nyemcovot nem hátulról, hanem oldalról lőtték meg). Mintegy 3 percig marad Nyemcov mellett. Talán ő lehet „Viktor M.” szemtanú, aki segíteni akart a még hörgő Nyemcovnak. De az is lehet, hogy ő Nyemcov második gyilkosa, aki a második fegyverből eredő lövéseket engedte a politikusba („kontroll lövés” a fejbe). Különös figyelmet érdemel, hogy a hókotrótól és a fehér autótól visszatérő Durickaja mintegy másfél percig ezen személy közvetlen közelségében áll.

Közben egy újabb autó, majd még egy érkezik a tetthelyre, egy pillanatra megállnak. Jobb oldalról ismét két ember érkezik a holttesthez (vélhetőleg őket lehet látni az autó kameráján, ahogy a híd alsó részét „biztosítják”). Ekkor tehát már négyen állják körül Nyemcovot. Kb. 23:37-kor két ember (az egyik vélhetően Durickaja) elhagyják Nyemcov holttestét és lemennek a lépcsőn. A rendőrség öt perc múlva érkezik, a két ember (hívásra?) feljön a lépcsőről.

Az oroszországi internetezők mindehhez a következőket fűzik hozzá:

– Nyemcov és Durickaja a GUM-ban találkoztak, a kamerák mindkét embert fölvették, de közösen nem láthatók. Miért?

– A rendőrségi fotókon Nyemcov holtteste mellett nem látható vér. A ruháján nincsenek golyóütötte lyukak. Lehet, hogy Nyemcovot már korábban megölték, és a holttestét a hídra dobták (a hókotróból)?

– Durickaja nem is volt a hídon, dublőrök játszották el Nyemcov és Durickaja szerepét, a lányt csak 23:42-kor rángatták elő a híd aljáról. Ez magyarázza, hogy a lányt, aki tényleg nem látott semmit, életben hagyták?

– Durickaja is bűnrészes volt, és az volt a feladata, hogy a hídra csalja Nyemcovot?

– De ha a kijevi lány bűnrészes volt, miért engedték el? 

– a TVC felvétele manipulatív?

– A felvételen szereplő emberek viselkedése „nem természetes”. Különösen igaz ez a hókotró vezetőjére.

– Julija Latinyina szerint a hókotró vezetője ügynök lehetett, akinek a feladata Nyemcov megfigyelése volt, de instrukcióinak megfelelően nem avatkozhatott közbe, bármi történjék is.