Magyarország továbbra is osztja a német álláspontot az ukrán válság kezelésének ügyében – mondta Hende Csaba az MTI-nek a 51. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia (MSC) szünetében.

A miniszter kiemelte, hogy a konfliktus igen sűrűn lakott térségben zajlik, ahol még több fegyver csak még nagyobb szenvedést okozna. Magyarország változatlanul kitart a német kancellár, Angela Merkel és Orbán Viktor kormányfő hétfői találkozóján megfogalmazott álláspont mellett, miszerint az ukrán hadsereg támogatása fegyverszállításokkal nem lehet megoldás – tette hozzá telefonon adott nyilatkozatában.

A kelet-ukrajnai válsággócban „nem olajat kell önteni a tűzre, hanem oltani kell a lángokat” – mondta Hende Csaba.

Az utóbbi egy évben „drámaian megváltozott” a globális biztonságpolitikai környezet, és mindenekelőtt Európa helyzete. A müncheni konferencia ezt a folyamatot tekinti át „mélyreható elemzésekkel”, és akár „új megközelítések” is felmerülhetnek a vasárnapig tartó tanácskozáson – tette hozzá a honvédelmi miniszter, rámutatva, hogy az MSC a legszínvonalasabb biztonságpolitikai konferencia, és keretében az idén minden korábbinál több magas rangú politikus, katonai vezető és vállalatvezető vitatja meg a legégetőbb kérdéseket.

(kormany.hu)