Igor Suvalov orosz miniszterelnök-helyettes a davosi világgazdasági fórumon tartott felszólalásban azt mondta, csak látszat, hogy a mostani oroszországi válság könnyebben átvészelhető lesz, mint a 2008-2009-es időszakban.

Suvalov szerint az orosz gazdaság már egy éve „hosszú és mély válság” felé halad. Jelenleg az orosz gazdaság helyzete „nagyon nehéz”, és az is lehet, hogy tovább fog romlani, amire fel kell készülnie a hatalomnak, és a társadalomnak is.

Oroszország most rá van kényszerítve arra, hogy megreformálja gazdaságát, amire az elmúlt években a magas energiahordozóárak miatt nem volt késztetése.

A politikus szerint a nyugati szankciók megkönnyíthetik a népszerűtlen  reformok végigvitelét, hiszen a külső nyomásgyakorlást az oroszországi társadalom az ország elleni támadásként fogta fel. „Ha az orosz azt érzékeli, hogy kívülről akarnak nyomást gyakorolni rá, akkor soha nem fogja cserben hagyni a vezetőjét. Soha. Kibírunk mindenféle nélkülözést, amik az országban lesznek, kevesebbet fogunk enni, kevesebb áramot fogyasztunk, mit tudom én, lemondunk még valamiről. De ha azt érzékeljük, hogy valaki kívülről akar hatalomváltást, és ez nem egyezik akaratunkkal, akkor olyan egységesek leszünk, mint még soha.” – mondta Suvalov, aki szerint minél több nyugati szankció lesz, annál nagyobb lesz Vlagyimir Putyin elnök támogatottsága.

Most viszont, hála részben a nyugati szankcióknak, Putyin támogatottsága olyan erős, hogy keresztül lehet vinni népszerűtlen intézkedéseket is.

(RBK)