Ma Kijevben és Ukrajna más városaiban is békemeneteket tartottak a volnovahai áldozatok emlékére (kedden a Donyeck megyei Volnovahában kilőttek egy kisbuszt, 11 ember meghalt). Kijevben mintegy húszezer ember vonult fel, a demonstrálók – köztük Petro Porosenko elnök – „Én vagyok Volnovaha” feliratú táblákat tartottak. Porosenko ígéretet tett arra, hogy a Donbassz Ukrajna része marad és a területen „újjászületik az ukránság.”

Ma az ukrán hadsereg támadást indított a frontvonal teljes szakaszán. Az ukrán hadsereg Donyeck és Gorlovka városokat lőtte, utóbbit bombázta is. Donyeckban estére megszűnt az áramszolgáltatás, a városban ma öt civil vesztette életét.

A szeparatisták közlésük szerint az ukrán hadsereg négy rohamát verték vissza a donyecki repülőtérnél.

Ukrán katonai közlések szerint gondok vannak a mobilizációval Nyugat-Ukrajnában, Ternopol és Rovno megyékben. Sok fiatal fél a behívótól és elszöknek. 

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter szerint értelmetlen megrendezni az asztanai, január 21-re tervezett külügyminiszteri szintű tanácskozást Ukrajnáról (eredetileg Németország, Franciaország, Ukrajna, Oroszország részvételével). Klimkin szerint Oroszország felrúgta a minszki békemegállapodást.

Moszkva aggodalmát fejezte ki az ukrajnai helyzet romlása miatt. A Kreml szerint Porosenko ukrán elnök elutasította Vlagyimir Putyin békeajánlatát.

Alekszej Puskov, a Duma külügyi bizottságának elnöke szerint Kijev az Európa Tanács január 19-i üléséhez igazítva kezdett támadást. A cél Európa bevonása az Oroszország elleni új hidegháborúba.  

(Echo Moszkvi, Moszkovszkij Komszomolec, podrobnosti.ua)