A francia Le Monde c. lapban jelentette meg írását Soros György befolyásos üzletember, Ukrajna melletti kiállásra, Oroszország-ellenességre biztatva az európaiakat.

Soros szerint Oroszország egész Európa létére jelent fenyegetést és az európai vezetők ezt nem ismerik fel. Amerika és Európa igyekszik elkerülni a katonai konfliktust Oroszországgal, ami felbátorítja Putyint. Oroszország elfoglalta a Krímet és szeparatista enklávékat alakított ki Kelet-Ukrajnában, megsértve ezzel nemzetközi egyezményeket.

Amerika és Európa nem segítenek reális katonai segítséget adni Kijevnek.

Soros szerint végzetes hiba lenne kiegyezni Putyinnal az Iszlám Állam elleni harc ürügyén. Ukrajna elvesztése Európa és Amerika nagy veresége lenne. Angela Merkelnek többet kellene tennie Ukrajna megsegítése és Oroszország megbüntetése érdekében.

Itt az ideje, hogy az EU államai úgy kezdjenek el viselkedni, mint hadviselő felek – ajánlja Soros. A Nemzetközi Valutaalapnak a zsebébe kell nyúlnia, és 20 milliárd dollárt kell adnia Ukrajna megsegítésére. A nagy állami vállalatokat, mint például a Naftohaz, át kell alakítani. Ez a cég 47 dollárért adja a gázt a lakosságnak, miközben ő maga 380 dollárért veszi azt. A lakosságnak tehát piaci árat kell fizetnie a földgázért.

Európának pedig saját magát is meg kell mentenie Ukrajna megmentésével.

(inosmi.ru)