Vlagyimir Putyin orosz elnök a Valdaj Klubban – melyre ezúttal Szocsiban került sor, 108 Oroszország-szakértő részvételével – tartott beszédében az Egyesült Államokat vádolta a hidegháború során kialakult világrendszer szétverésével. Putyin szerint az USA egyedüli globális dominanciája idején a nemzetközi kapcsolatokban a káosz lett az irányadó. Az orosz elnök szerint újjá kell építeni a nemzetközi kapcsolatok rendszerét.

Putyin szerint a nemzetközi kapcsolatok rendszere korábban a kölcsönös tiszteleten alapult. A hidegháború „győztesei” azonban saját maguk alá akarták gyűrni a világot, és ezzel szétverték a nemzetközi kapcsolatok korábban bejáratott modelljét.

Az Egyesült Államok és szövetségesei nevelték ki a Talibánt és al-Kaidát, fegyverezték fel a szíriai terroristákat, hozzájárultak az Iszlám Állam terjeszkedéséhez, de a dzsinnek most kiszabadultak a palackból. Putyin szerint az Egyesült Államok saját diktátumának rendszerét akarja megvalósítani a világban.

Putyin szavai szerint, bár Oroszországot az „önizoláció felé akarják lökni”, de Oroszország nem fog elzárkózni a külvilágtól.

Putyin elmondta, Oroszország nem akar blokkokat alapítani és rátámadni szomszédaira, hogy feltámassza birodalmát.

Putyin azt is elmondta, hogy februárban Oroszország segítséget nyújtott Viktor Janukovics ukrán elnöknek, hogy el tudja hagyni Ukrajna területét. Putyin emlékeztetett: februárban Kijevben embereket öltek, élve elégettek, mint a Régiók Pártja munkatársait, az ellenzék megsértette az elnökkel kötött megállapodását, s ebben a helyzetben Janukovics számára is értelmetlen lett volna visszatérni a fővárosba. Putyin szerint a február 21-i megállapodás után telefonbeszélgetést folytatott Barack Obama amerikai elnökkel, aki kezességet vállalt a szerződés betartására. Ennek ellenére, miután Janukovics betartotta a megállapodásban foglaltakat, az ellenzék azonnal felrúgta a szerződést, és nekilátott az adminisztratív épületek elfoglalásához. 

Jen Psaki, az amerikai külügyminisztérium képviselője kommentálta Vlagyimir Putyin beszédét. Psaki szerint az Egyesült Államok nem törekszik konfliktusra Oroszországgal, de elvi okok miatt kompromisszumot sem tud találni vele. Washington továbbra is kitart Ukrajna egysége és területi épsége mellett.

(echo.msk.ru, Vedomosztyi, kremlin.ru)