Petro Porosenko ukrán elnök 72 órával meghosszabbította a kelet-ukrajnai fegyverszünetet (ma Ukrajnában az Alkotmány napját ünneplik). A donyecki és luganszki szakadárok szintén elfogadták a tűzszünet június 30-ig történő meghosszabbítását.

Eközben Donyecki közlések szerint továbbra is harcok folynak Kramatorszknál. Kijev szerint a tűzszünetet a szeparatisták sértették meg.

Dnyepropetrovszkban lebontották a város utolsó Lenin-szobrát. A Lenin-szobor helyén azoknak a deszantosoknak állítanak emlékművet, akiknek a gépét Luganszknál lőtték le június 14-én.

A nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megye közgyűlése egyhangú határozattal bojkottot hirdetett az orosz áruk ellen és „feketelistára” tette azokat az oroszországi művészeket, akik nyílt levélben támogatták Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna-politikáját. A döntés szerint a megye területén az üzletekben az oroszországi árukat csak feltűnő megkülönböztető jelzéssel és a többi terméktől elkülönítve lehet tárolni.

Az intézkedést kezdeményező Vaszilij Popovics, a Szabadság párt politikusa szerint a megye tele van Szberbank fiókokkal, Lukoil kutakkal, orosz árukkal. A lakossággal tudatosítani kell, hogy aki itt vásárol, az az „orosz terrorizmust” támogatja.

A megyei közgyűlés arról is határozatot hozott, hogy az új tanévtől az iskolákban felvilágosító órákat tartanak majd az Ukrajna elleni agresszióról és az „orosz fasizmusról.”

(Echo Moszkvi, gazeta.ru, korrespondent.net, obozrevatel.com)