Donyeck megyében, Szlavjanszk városban ismeretlen fegyveresek elfoglaltak egy rendőrőrsöt. A fegyveresek letépték az ukrán címert az rendőrség épületéről.

A városba különleges egységeket küldtek, Arszen Avakov ideiglenes belügyminiszter kemény válaszlépést ígért.

Szlavjanszk városában – akárcsak korábban a Krímben – megkülönböztető jelzés nélküli katonák tűntek fel, akik kontroll alá vették a városba be- és kimenő forgalmat. Szlavjanszkban fegyvereket kezdtek osztogatni az embereknek, a városban felhúzták az orosz zászlót. A város polgármestere, Nelju Stepu védelmébe vette az akciót. Véleménye szerint az egész város támogatja a fegyvereseket, akik donyecki önkéntesek és „a nép oldalán állnak.”

Reggel maszkos, baseballütős ismeretlenek kísérletet tettek a donyecki ügyészség elfoglalására is, de a rendőrök távozásra szólították fel a támadókat.

A donyecki rendőrség épülete viszont a tüntetők kezébe került. Az épületre kitűzték a „Donbassz önkénteseinek” zászlóját. 

Krasznij Liman településen (Donyeck megye) ismeretlen fegyveresek szintén elfoglalták a rendőrség épületét.

Igor Kabenenko ukrán admirális szerint Szlavjanszkban és Krasznij Limanban nem kelet-ukrajnai szeparatisták, hanem orosz különleges egységek akciója zajlik. 

A szintén Donyeck megyei Kramatorszkban szintén megtámadták a rendőrőrsöt. Legutolsó hírek (20:45) szerint a rendőrőrsöt bevették. 

Az ukrán titkosszolgálat, az SZBU Harkov központjában egy épületben titkos fegyverraktárt fedezett fel. 

Harkovba nem engedtek be egy autóoszlopot, melynek utasai egy, az Ukrajna egységét támogató tüntetésen vettek volna részt. 

Dnyepropetrovszkban Ukrajna egységét támogató tüntetők tojással dobálták meg Mihail Dobkint, a Régiók Pártja elnökjelöltjét.

Ukrajna több városában (Dnyepropetrovszk, Poltava) élőláncot alkotva demonstráltak az ország egységéért. 

 Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint elfogadhatatlan, hogy Kijev rohammal fenyegeti a donyecki és luganszki tüntetőket. Ma telefonbeszélgetést folytatott Gyescsica ukrán és Lavrov orosz külügyminiszter, melynek során Gyescica Moszkvára igyekezett hárítani a felelősséget a kelet-ukrajnai helyzet miatt. 

Alekszandr Turcsinov, a Rada államelnöki funkciókat is ellátó ideiglenes elnöke összehívta az ukrán Védelmi és Nemzetbiztonsági Tanács rendkívüli ülését. 

 Arszen Avakov ideiglenes ukrán belügyminiszter szerint külső agresszió történt Ukrajna ellen. 

Dmitrij Jaros, a Jobboldali Szektor vezetője tehetetlenségéért kárhoztatta a kijevi hatalmat, egyben arra kérte szervezete tagjait, készüljenek Ukrajna területi egységének megvédésére. 

(Echo Moszkvi, Kommerszant, korrespondent.net, podrobnosti.ua, zn.ua)