Az észt Külügyminisztérium megerősítette, hogy hiteles az február 26-án rögzítésre került hangfelvétel, melyen Urmas Paet észt külügyminiszter és Catherina Ashton, az EU külügyi és biztonságpolitikai képviselője beszélgetése hallható az ukrajnai válságról.

Paet arról beszél, hogy az új ukrajnai hatalom nem akarja kivizsgálni a kijevi vérengzések pontos körülményeit. Az észt politikus szerint ennek az lehet az oka, hogy nem Janukovics utasítására lőttek bele mesterlövészek a civil kijevi tüntetőkbe, hanem az új hatalom (akkor még ellenzék) állhat a provokáció mögött.

Paet arról beszél, Ukrajnában találkozott a Régiók Pártja képviselőivel. A párt a szétzülléshez közeli állapotban van, nagy nyomást gyakorolnak a parlamenti képviselőkre. Előfordult, hogy fényes nappal a parlament épülete előtt verték meg az egyik képviselőt. Donyeckben orosz beavatkozást várnak.

Paet megjegyzi, arra utalnak a jelek, ugyanazok a mesterlövészek lövöldöztek a kijevi háztetőkről a rendőrökbe és a civilekbe is (Ashton válasza erre csak annyi: „Igen”). Erre jutottak orvosi szakvélemények is, s mindez alapján nő a valószínűsége, hogy nem Janukovics emberei, hanem az új hatalomhoz közel álló személyek lövöldöztek az emberekbe.

(Postimees, echo.msk.ru)