Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyalásokat folytatott Viktor Janukovics ukrán államfővel, azonban a megbeszélésekről nem kerültek elő részletek a sajtóban, ami találgatásokra ad okot.

Ukrajnában jelenleg patthelyzet van, a hatalom és az ellenzék is szavakban kész a kompromisszumra, az alkotmány megváltoztatásra. Az ellenzék azonban az alkotmány azonnali megváltoztatását akarja, a hatalom fokozatosan térne vissza a 2004-es alaptörvényre, amely megnövelné a parlament jogköreit (az alkotmány megváltoztatásának ellenzői szerint a 2004-es alaptörvény eleve kódolja az államfő és a parlament közötti konfliktust, mint ez történt is Viktor Juscsenko elnöksége idején).

Sokan azt várták, Putyin valamiféle jelzést ad, és Janukovics ennek megfelelően vagy további kompromisszumokat tesz, vagy erővel számolja fel a kialakult válságot. Nincs azonban hír semmiféle szignálról, az ukrán elnök a téli olimpia megnyitója és a Putyinnal történt találkozó után azonnal hazarepült Kijevbe.

Oroszország mindenesetre kijelentette, hogy addig nem utalja át Ukrajnának a 15 milliárd dolláros hitel második részletét addig, amíg Kijev nem rendezi 3,3 milliárd dolláros gáztartozását, ami a korábbiaknál keményebb moszkvai pozíciót jelent.

Eközben az ukrán gazdaság már megint a csőd szélén áll. Sürgősen hitelre van szükség, de ez is csak lélegzetvételnyi időhöz juttatja az országot.

Vasárnap, immáron a tizedik „nép vecsén” a Majdanon 100 ezer ember tüntetett…

(Nyezaviszimaja Gazeta)