2013 őszén mutatták be Oroszországban a „Gor’ko!” c. filmszatírát, melyet a kritikusok lelkesen (volt aki egyenesen Gogol’, Szaltikov-Scsedrin műveihez hasonlította a filmet), a nézők többsége szintén pozitívan fogadott (a kinopoisk.ru filmes portál alapján a nézők véleménye megosztott a film kapcsán, de itt is többségben vannak a kedvező ítéletek).

A film egyszerűen egy veszett orosz lagzi bemutatása. Egy szegény, szerény, konform viselkedésű fiú és egy gazdag, hisztis, lázadó lány esküvője, majd az ezt követő fékevesztett tombolás, ereszd el a hajamat, időnként valóban mulatságos jelenetekkel. A film ugyanakkor reflektál is a mai oroszországi társadalom problémáira, mindenekelőtt a gazdagok és a szegények közötti szakadékra, valamint az idősebb és fiatal generációk közötti mentális különbségre. A filmben megjelennek a mai oroszországi élet „archetípusai”: a gazdag csinovnyik, a félresiklott életű mélabús szovjet alkoholista, az újgazdagok, a város peremén élő szegények, a tévésztár (a humorista Szergej Szvetlakov önmagát alakítja), particsajok és „falusi libák”, kozákok és borotvált fejű nehézfiúk, nyugati életre vágyó fiatalok és „szovjet emberek”…

Eleinte zavaró , hogy a film – úgymond – egy kézikamerával lett felvéve, gyorsan követik egymást a vágások, ami az első 15-20 percben megnehezíti a befogadást, de a kézikamerás ábrázolási mód a későbbiekben igazolja magát, s mintegy dokumentarista jelleget kölcsönöz a filmnek.

A „Gor’ko!” szerepel az orosz Aranysas-díj jelölései között (bekerült a legkiemelkedőbb három közé) a legjobb film, legjobb rendezés, legjobb forgatókönyv, legjobb női főszerep, legjobb női mellékszerep, legjobb férfi mellékszerep, legjobb operatőri munka, legjobb vágás, legjobb hangrendezés kategóriákban. Díjátadó január 29-én.

A film rendezője Zsora Krizsovnyikov (Andrej Persin), producere Tyimur Bekmumbatov. A rendező a nagy sikerre való tekintettel a film folytatását ígéri…