A Vedomosztyi orosz napilapban jelent meg Mihail Minyakov kijevi filozófius cikke, melyben azt fejtegette, véleménye szerint milyen örökséget fog majd maga mögött hagyni Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Oroszország „egy leválthatatlan vezetővel” érkezett a 21. századba – írja Minyakov. A fiatalon hatalomra jutott, sokat ígérő, aktív, karizmatikus elnök mára „átlépte a fiatalság és öregség határvonalát”, hatalomgyakorlása gerontokráciává vált Minyakov szerint. Az orosz politikai és üzleti elit az elnökkel együtt öregedett meg.

Amikor Putyin hatalomra jutott, az egyik legfontosabb előtte álló feladat az ország egységének helyreállítása volt. Az elnök sikeresen oldotta meg ezt a feladatot, de úgy, hogy a személyes kapcsolatok biztosítják a Kreml és a regionális elitek közti viszonyt. A helyi elitekkel kötött kompromisszum összefüggésben van az ország demodernizációjával: a nyilvános tért a minimálisra korlátozták, a nyilvános intézményeket állami szervezetek helyettesítik. Amikor az erős ember távozik a Kremlből, ez a rendszer összeomlik, ami a föderáció új válságát idézi elő.

A politikai konkurencia csak látszatszerűen létezik. Az elnöknek nincsenek versenytársai, ő maga nem észlelte időben Oroszország fokozatos gerontokrizálódását. El fog jönni az idő, amikor a központi hatalomban éles káderéhség keletkezik.

Az orosz gazdaság szintén az „egyeduralom” foglya lett, alárendelve a „személyes birodalmi projekteknek”. A magas olaj- és gázárak miatt nem volt kényszerítő erő a gazdaság modernizálására.

A tudomány és oktatás fejlesztése helyett az ország imidzsét javító projektekre költöttek. Putyin távozása után újjá kell majd építeni a tudományos infrastruktúrát, vissza kell csábítani a korrupt és klerikalizált rendszerből elmenekült szakértőket.

Nagy erőfeszítéseket kell majd tenni a demodernizáció miatt megroppant civil szellemiség meghonosítására.

Oroszország reputációja a világban rosszabb, mint amit megérdemelne. A posztszovjet térségben ma az ukránok, moldovánok, grúzok, örmények úgy tekintenek Oroszországra, mint a szabadság és nemzeti függetlenség ellenségére. Az eljövendő orosz vezetésnek sokat kell dolgoznia azon, hogy visszanyerje ezen népek szimpátiáját.

(Mihail Minyakov: Kakoj bugyet Rosszija poszle uhoda Putyina? , Vedomosztyi, 2013. 12. 13.)