Ukrajna több városában nagyszabású tüntetésekbe kezdett az ellenzék és az európai integráció hívei, azt követően, hogy az ukrán kormány leállította az Európai Unióval történő társulási megállapodás aláírásának előkészületeit.

Kijevben kezdetben 15-20 ezer ember vett részt az ún. Euromajdan rendezvényén. Az európai integráció hívei menetet szerveztek Kijev belvárosában. Az európai meneten részt vettek az ellenzék vezérei, Arszenyij Jacenjuk és mások.

Az Európa térre érve a tömeg létszáma több tízezer főre duzzadt. A demonstrálók azt követelték, hogy Ukrajna írja alá a társulási megállapodást az EU-val, az Azarov-kormány pedig távozzon.

A demonstrálók egy csoportja megpróbált betörni a kormány épületébe, őket a rendőrök könnygázzal oszlatták szét. Az ellenzékiek – hasonlóan a 2004-es „narancsos forradalomhoz” – sátorváros építését kezdték meg Kijev központjában. 

Az ukrán fővárosban ezzel egyidőben demonstrációt tart a kormányzó Régiók Pártja is.

Lvovban az ellenzék hívei sátorvárost vertek fel a város központjában. Tüntetések zajlanak Kelet-Ukrajnában is, Harkovban, Dnyepropetrovszkban és más városokban.

Londonban szintén tüntettek Ukrajna európai integrációjának hívei.

(podrobnosti.ua, kép: wikipedia.org)