Alekszej Navalnij ellenzéki politikus, aki korábban rendszeresen részt vett a nacionalista Orosz Meneteken, ezúttal nem jelent meg a rendezvényen, de híveit arra biztatta, hogy menjenek el az Orosz Menetre. Noha Navalnij nacionalista vonzalmai korábban is ismertek voltak, az orosz liberális hangadók csak a mostani felszólítás után jutottak el oda, hogy szakítsanak bálványukkal.

Borisz Akunyin, a népszerű író azt közölte, augusztusban, a polgármesterválasztási kampányban még teljes szívvel támogatta Navalnijt, s azt hitte, hogy nacionalizmusa csak múló gyermekbetegség, s hogy egy ellenzéki vezető tisztában van azzal, hogy az etnikai nacionalizmus pusztító erő. „Elnézést, hogy ismételnem kell az egyszerű igazságot, de abban az országban, ahol sok nép él, bármilyen etnikai jellegű politikai mozgalom magában rejti a pogromokat, vagy akár az ország felbomlását.”

Akunyin szerint nem emberek, hanem eszmék köré kell tömörülnie az ellenzéknek.

Navalnij válaszában totalitárius gondolkodásmóddal vádolta meg Akunyint, mondván, be akarja tiltani a nacionalizmust. Navalnij szerint Európában is bevett dolog a nacionalizmus, s ha Franciaországban szabad, Oroszországban miért ne lehetne?

Akunyin cáfolta, hogy be akarná tiltani a nacionalista mozgalmakat. Véleménye szerint nem lehet egyszerre a liberálisok és a nacionalisták vezérének lenni.

Szintén Navalnij-ellenes publikáció jelent meg az orosz liberálisok szócsövének tekinthető Novaja Gazetában. Andrej Kolesznyikov szerint a demokratikus mozgalom nem szövetkezhet nacionalistákkal. Kolesznyikov bírálta azokat a fanatikus Putyin-ellenes liberálisokat is, akik szerint mindenkivel lehet szövetkezni az elnök ellen.

(Novaja Gazeta, echo.msk.ru, kép: facebook.com)