Szombaton Viktor Janukovics ukrán elnök váratlanul Oroszországba utazott, s tárgyalásokat folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az ukrán elnök egy hónapon belül immár harmadszor találkozott orosz kollégájával, Minszket és Szocsit követően.

A mostani Putyin-Janukovics találkozóról ugyanúgy nem lehet tudni részleteket, mint az előző, Szocsiban sorra került tárgyalásokról. Még azt sem hozták nyilvánosságra hol került sor a két elnök találkozójára. 

Szergej Markov Kreml-közeli politológus szerint a találkozóra Moszkvában, a Kremlben került sor. Markov szerint Janukovics ukrán elnök „veszett nyomás alatt van” a sorsdöntőnek tartott vilniusi EU – Keleti Partnerség csúcstalálkozó előtt, ahol Ukrajna várhatóan aláírja a társulási megállapodást Brüsszellel, amit Oroszország élesen ellenez. Az EU, Oroszország, de a megosztott ukrajnai társadalom is a saját akaratát akarja rákényszeríteni az ukrán elnökre. Janukovicsnak sokat ígér Európa, de emellé nem ad garanciákat, érthető tehát Janukovics dilemmája.

Ukrán sajtóinformációk szerint mindenesetre Putyin 15 milliárd dolláros hitelt és új gázszerződést ígért Ukrajnának arra az esetre, ha Kijev nem írja alá a társulási megállapodást az EU-val. Ezek szerint Ukrajna a jelenlegi 450 dollár helyett 270 dollárért juthatna gázhoz.

A Kreml az utóbbi napokban tónust váltott, és korbács helyett mézeskaláccsal csábítgatja Kijevet. Szergej Glazjev, Putyin tanácsadója, aki nemrég még apokalipszist helyezett kiltásába Ukrajnának a nyugati orientáció esetén, most szorosabb atomenergetikai és hadiipari együttműködést ajánlott Oroszország délnyugati szomszédjának, ha az lemond az európai integráció tervéről.

Miközben Janukovics Oroszországban tárgyalt, Nyikolaj Azarov miniszterelnök kijelentette, hogy az ukrán vezetés mindent megtesz annak érdekében, hogy aláírja a társulási megállapodást az EU-val. Ugyanakkor az európai politikusok Timosenko kapcsán megfogalmazott követelései az ő felelősségük. Továbbá: „Számunkra most a kulcskérdés – megegyezni Oroszországgal. Elvesztettük áruforgalmunk negyedét. Ilyen körülmények között meg kell oldanunk ezt a problémát. Sok ezer ember munkahelye, fizetése függ ettől. Remélem, hogy meg tudjuk oldani ezt a problémát.”

Janukovics pedig úgy nyilatkozott, az IMF követelései, hogy egy újabb hitelért cserébe emeljék meg a gáz árát a lakosság számára, „elfogadhatatlanok.”

(segodnya.ua, president.gov.ua)