Szergej Glazjev, Vlagyimir Putyin elnök tanácsadója szerint lehetséges a vízumkényszer bevezetése az ukrán állampolgárokkal szemben, amennyiben Ukrajna aláírja a társulási megállapodást az Európai Unióval. Glazjev közvetlenül azután nyilatkozta ezt, hogy Vlagyimir Putyin kijelentette, ellenzi, hogy vízumkényszert vezessenek be a FÁK országokkal szemben. Következésképpen, az elnöki tanácsadó nyilatkozata valószínűleg csak ijesztgetésnek fogható fel.

Glazjev szerint viszont, míg egyfelől a Vámunión belül megszűnik az útlevélellenőrzés, a Vámunió határain szigorúbb kontrollra van szükség.

Kijevben mindenesetre úgy értékelik Glazjev szavait, hogy Oroszország folytatja az agresszív nyomásgyakorlást Ukrajnával szemben, és fenyítésekkel igyekezik megakadályozni Ukrajna európai törekvéseit.

Az orosz fenyegetés az Oroszországban dolgozó ukrán vendégmunkásokat nyugtalaníthatja. Irina Pribitkova szociológus szerint mintegy 6,5 millió ukrán dolgozik külföldön, felük Oroszországban, felük az EU-ban. Az üzbégek, tadzsikok, kirgizek után az ukránok alkotják Oroszország legnagyobb vendégmunkás-diaszpóráját, igaz, az 1990-es években még az ukránok voltak az első helyen.

(Nyezaviszimaja Gazeta)