Alekszej Navalnij Facebook oldalán még tegnap válaszolt Ajder Mudzsabajev nyílt levelére, melyben a Moszkovszkij Komszomolec tatár főszerkesztőhelyettese azt követelte az ellenzéki politikustól, magyarázza meg állítólagos, az azerbajdzsánokra és grúzokra vonatkozó sértő kijelentéseit, orosz nacionalistákkal való kapcsolatait.

Gyűlölöm ezt, de mivel a kampánystáb követeli, válaszolok.” – írja Navalnij, aki megjegyzi, már „138 alkalommal” válaszolt ezekre a kérdésekre.

Az első kérdésre („Valóban megtörtént-e, mint azt egyik azerbajdzsán nemzetiségű volt kolléganője az Alma pártból írta az interneten, hogy feketes…gűnek nevezte őt, és azt mondta neki, hogy a piacon van a helye?) a válasz: az információ egy idős asszony visszaemlékezéseiből származik, aki több valótlanságot is állít. Navalnij azt tanácsolta Mudzsabajevnek, jobban ellenőrizze forrásait.

A második kérdés „Sajnálja-e ezen incidenst, bocsánatot kért-e ettől a nőtől, később használt-e ilyen kifejezéseket más emberekkel szemben?” a fentiek fényében nem igényel választ. Navalnij mindazonáltal megjegyzi, ez egy klasszikus trükk: „Ön azután vagy azelőtt hagyta abba a rendszeres konyakfogyasztást, hogy elkezdte verni a feleségét?

A harmadik kérdés: „Valóban rágcsálóknak (gryzun) nevezte a grúzokat, vagy ezt alap nélkül tulajdonítják Önnek?” Erre már számos alkalommal válasz született, melyek olvashatók az interneten.

Igen, rágcsálóknak neveztem a grúzokat a háborúról szóló posztomban, amit sajnálok.” – írja a blogger.

A negyedik kérdés: „Azokat a demonstrálókat, akik előtt fellépett az „Orosz meneteken”, politikai szövetségeseinek tartja-e, és polgármesterré választása esetén együtt fog-e működni velük a hivatal keretein belül?

A válasz: Navalnij szerint ezek az emberek már régóta együttműködnek a városvezetéssel. „Az orosz menetek állandó résztvevője és szervezője Dmitrij Rogozin, első-miniszterelnökhelyettes.” Az Orosz meneteken Oroszország, Moszkva állampolgárai, lakói vesznek részt, a városvezetésnek tehát kötelessége együttműködni velük – írja Navalnij.

Az utolsó kérdésre – megbánt-e már valamit? – Navalnij válasza: természetesen, hiszen ő is csak egy egyszerű ember. A hibákat túl hosszú lenne felsorolni. Írását Navalnij maga is egy kérdéssel zárja: Mudzsabajev mikor tesz fel ilyen éles kérdéseket Moszkva többi polgármesterjelöltjének is?

(kép: marsh.info)