Az egyik kirovi bíróság bűnösnek találta, öt évi szabadságvesztésre és 500 ezer rubel büntetés megfizetésére ítélte Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, bloggert a „Kirovlesz” cégnél elkövetett sikkasztás miatt.

Az ítélet kihirdetése után Navalnijt bilincsben vezették el a bíróságról. Az ügy másodrendű vádlottját, Pjotr Oficerovot négy évi szabadságvesztésre ítélték és szintén 500 ezer rubel megfizetésére kötelezték.

A bíróság épülete előtt Navalnij mintegy 300 híve gyülekezett, akik az ítélet kihirdetése után azt kiabálták: „Szabadságot Navalnijnak!”

A „Kirovlesz” ügyének tárgyalása április 17-én kezdődött, összesen 19 meghallgatás történt.

A vád szerint Navalnij és bűntársai 2009 őszén 10 ezer köbméter fát tulajdonítottak el törvénytelenül, s ezzel 16 millió rubel kárt okoztak.

Az ügy egy másik gyanúsítottját, Vjacseszlav Opaljovot 2012 decemberében négy évi – felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélték.  

Oroszországi jogvédők szerint a Navalnij elleni per politikai indíttatású volt, akárcsak egykoron a JUKOSZ olajvállalat vezetője, Mihail Hodorkovszkij elleni eljárás.

Szergej Zseleznyak, a Duma alelnöke (Egységes Oroszország) szerint a Navalnij elleni pernek nem volt politikai alapja.

Alekszej Kudrin volt pénzügyminiszter szerint a Navalnijjal szembeni ítélet célja az volt, hogy a Moszkva polgármesteri pozíciójáért is indulni kívánó blogger-politikust „izolálják a közélettől és a választástól.”

A Memorial jogvédő szervezet szerint Navalnijt politikai fogolynak lehet tekinteni.

(Echo Moszkvi, kép: navalny.com)