OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az orosz oktatási és tudományos minisztérium közzétette a felsőoktatási intézmények vezetőinek 2012-es fizetését. A listából az derül ki, hogy némely rektorok fizetése nemcsak sokszorosan haladja meg az egyszerű egyetemi alkalmazottakét, de még a vezető politikusoknál is nagyobb.

A legjobban kereső rektor Oroszországban a kozmikus és repülőipari eszközök kialakításának módszereivel foglalkozó szentpétervári állami egyetem vezetője, aki 2012-ben 70 millió rubeles (kb. fél milliárd forintos) fizetést kapott. Az egyik moszkvai egyetem vezetője 24 millió rubelt vitt haza 2012-ben, a szamarai műszaki egyetem rektora a harmadik a rangsorban 15,4 millió rubellel. A lista megtekinthető itt.

A lista csak a minisztérium irányítása alá tartozó egyetemeket érinti, nincs benne pl. Oroszország legjobbnak számító egyeteme, a föderális jogállású MGU.

Miközben tehát a rektorok havi százezreket, esetenként millió rubeleket keresnek, a felsőoktatásban dolgozók alulfizetettek. 2013-ban márciusában az átlagfizetés 28,7 ezer rubel (kb. 200 ezer forint) volt Oroszországban, addig az oktatásban dolgozók átlagfizetése mindössze 21,9 ezer rubel (kb. 150 ezer forint).

(Nyezaviszimaja Gazeta)