A hétvégén háromszor is szétkergették Moszkvában az utcán demonstrálni kívánó homoszexuális aktivistákat. A homoszexuális aktivisták a moszkvai városháza és a parlament épülete előtt kívántak tüntetni. A rendőrök és a járókelők közösen támadtak rá az aktivistákra, akik közül néhány embert meg is vertek.

A homoszexuálisok ezt követően a nemrég a szabad véleménynyilvánítás szigetévé kinevezett Gorkij parkban akartak demonstrálni, de itt is rájuk támadtak és szétverték őket.

Anasztaszija Brjazgina, az oroszországi homoszexuális mozgalom egyik vezetője politikai menedékjogot kért Franciaországban. Brjazginát azzal vádolják, hogy rendőrökre támadt.

A Levada Központ felmérése szerint az oroszországiak túlnyomó többsége (85 %) elutasítja az egynemű házasságokat, 20 % szerint kötelező gyógykezelésben kell részesíteni a homoszexuálisokat, 5 % pedig likvidálná őket.

Dyenyisz Volkov, a Levada szakértője szerint ezek az eredmények összefüggésben vannak azzal, hogy a hatalom diszkreditálni igyekszik a szexuális kisebbségeket, a homoszexualitás propagandájának és a homoszexuális parádék tiltásával.

(Nyezaviszimaja Gazeta)