Vlagyimir Putyin orosz elnök Szocsiban az orosz vasút vezetőivel megvitatta az oroszországi gyorsvasúthálózat fejlesztési tervét.

Az első „teljes értékű” gyorsvasúti pálya Moszkva és Szentpétervár között készül el, és 2017-től használhatják majd az utasok.

További terv, hogy Kazanyba és Adlerbe (Rosztov na Donun át) is gyorsvasúttal juthassanak el az utazni vágyók. Ennek megfelelően Kazanyba 3 óra (a jelenlegi 11,5 óra helyett), Adlerbe 8 óra alatt juthatnak majd el a vonatozók.

Putyin elnök hangsúlyozta, hogy a vonatjegyeknek „elérhető árúaknak” kell lenniük.

Jelenleg is műkődnek gyorsvasutak Oroszországban, Moszkva és Szentpétervár, illetve Moszkva és Nyizsnyij-Novgorod között, ám nem külön pályán, hanem felújított közönséges pályaszakaszon, és csak 200 km/óra sebességgel tudnak haladni, holott a Szapszan vonatok ennél kétszer nagyobb sebességre is képesek lennének.

Épp ezért a következő lépés egy saját gyorsvasúti magisztrál telepítése lesz Moszkva és Szentpétervár, majd Moszkva és Jekatyerinburg között. Ezután – 2020-ig – regionális szinten is folytatódhat a gyorsvasúti hálózat fejlesztése az Omszk – Novoszibirszk, Novoszibirszk – Krasznojarszk, Kazany – Szamara vonalakon.

2020 és 2030 között pedig Belarusz és Ukrajna területét is bekapcsolnák a gyorsvasúti hálózatba.

(Nyezaviszimaja Gazeta)