Egy év telt el a 2012-es oroszországi elnökválasztások óta, melyek eredményeképpen Vlagyimir Putyin megkezdhette harmadik elnöki ciklusát a Kremlben. Ennek kapcsán a Levada közvéleménykutató Putyin megítéléséről kérdezte az oroszországi lakosokat. A felmérés során (2013. február 15-18.) 1600 személyt kérdeztek meg 45 régióból. A kutatás legfőbb eredménye, hogy a válaszadók többsége pozitívan értékeli Vlagyimir Putyin tevékenységét.

A megkérdezettek 65 százaléka szerint Putyin elnöksége több jót, mint rosszat hozott Oroszország számára (18 százalék szerint viszont Putyin államfői tevékenysége inkább kedvezőtlen volt az országra).

Konkrétan: a legtöbben (36 százalék) azt értékelik, hogy Putyin képes volt visszaszerezni Oroszország számára a nagyhatalmi státuszt. 28 százalék az életszínvonal (fizetések, nyugdíjak) emelkedése miatt hálás az orosz elnöknek, 24 százalék a szeparatista mozgalmak legyőzését emelte ki. Jelentős, 10 százalék fölötti arányban említették még a Putyinnak tulajdonított pozitív tettek közül:

Oroszország tovább haladt a reformok útján (22 %)

kilábalt a 2009-es válságból (19 %)

stabilizálta az Észak-Kaukázus helyzetét (17 %)

hozzájárult a FÁK államok közeledéséhez (16 %)

legyűrte a gazdasági válságot (14 %)

megerősítette a törvényt és a rendet (11 %)

a reformokat a szociális szempontok figyelembevételével folytatta (10 %).