A Rating ukrajnai közvéleménykutató intézet felmérése szerint az ukrajnaiak többsége inkább az európai integrációs törekvéseket támogatná az orosz dominanciájú Vámunió helyett és ellenzi a második (orosz) hivatalos nyelv bevezetését az országban.

A megkérdezettek 40 %-a szerint az európai integráció kedvezőbb Ukrajna számára, mint a Vámunió, melyet a válaszadók 37 %-a támogat (41 % támogatná egy egységes belorusz-orosz-ukrán keleti szláv állam létrehozását is, 44 % ezt ellenzi).

Nyugat- és Közép-Ukrajnában többségben vannak a nyugati csatlakozás hívei, az oroszajkú keleten inkább a keleti integrációs törekvéseket támogatják.

Tendenciaként azonban megfigyelhető, hogy a nyugati integráció híveinek száma évről évre nő.

Az orosz nyelv hivatalossá tételét támogatja az ukrajnaiak 41 %-a, ezt ellenzi 51 %.Az elmúlt három évben jelentősen csökkent azok száma, akik az orosz második hivatalos nyelvként szeretnék látni Ukrajnában (51 %-ról 41 %-ra), az ellenzők aránya ennek megfelelően pedig nőtt (41 % > 51 %). Itt is óriási a regionális megoszlás: Kelet-Ukrajnában a többség támogatja az orosz nyelv hivatalossá tételét, Nyugat-Ukrajnában azonban 90 %-os az ellenzők tábora. Kimutatható, hogy az orosz nyelv hivatalossá tételét főként az idősek támogatják, míg a fiatalok kevésbé.

(podrobnosti.ua)