Világszerte a diákok számítanak az egyik legprogresszívabb társadalmi rétegnek: a diákok sok helyen aktív közéleti szerepet játszanak, tiltakoznak a korrupció, az oktatást érintő elvonások, a tandíj ellen, tüntetnek, demonstrálnak, s gyakran el is érik céljaikat. Türkmenisztánban azonban más a helyzet: a diákokat katonás fegyelemben nevelik.

A szigorú hierarchikus rendben működő türkmén felsőoktatási intézményekben a diákok kötelesek alávetni magukat vezetőiknek, ellenvélemények, magánvélemények, különvélemények nincsenek. Az izgága diákokat két figyelmeztetés után kicsapják az egyetemekről. Figyelmeztetés jár a mobiltelefon használatáért, a késésért, de azért is, ha valaki nem ér be este 20 órára a kollégiumba (az ashabadi kollégiumokat 20 órakor bezárják). Este 20 óra után csak legalább dékáni szintű engedéllyel lehet elhagyni a kollégiumot, még vasárnap is. Ha rokonok érkeznek látogatóba, ők egy külön, erre kijelölt szobában találkozhatnak a diákkal (éppen úgy, mint a börtönökben szokás).

A kollégiumokban négy diák lakik egy szobában, minden emeleten van konyha.

A diákokat igyekszenek izolálni a társadalomtól, a kollégiumok laktanyákra emlékeztetnek, ahol szigorúan kontrollálják a diákok életét, különösen vidéken. A rektorok megkövetelik, hogy a diákok kollégiumokban lakjanak, az önálló albérletet tiltják (kivételt képeznek Ashabadban a helyi lakosok, akik otthon élhetnek). A kollégiumok lakóit rendszeresen ellenőrzik, átkutatják holmijaikat. A diáklányoknak kellemetlenségeik adódhatnak, ha kozmetikumokat, vagy türkmén lányokhoz nem illő ruhadarabokat (farmer, miniszoknya, mélyen kivágott blúz), esetleg nyugati típusú női magazinokat találnak náluk.

Az iskola heti hat napon át zajlik, minden nap három 80 perces órán vesznek részt a diákok. Az első évben a hallgatók még mentesülnek a tömegrendezvényeken való részvétel alól, de a második évtől kötelező módon kell látogatniuk az állami ünnepségeket, konferenciákat, sporteseményeket.

A diákok havi 440 – 480 manat (kb. 160 dollár) ösztöndíjat kapnak.

Türkmenisztánban 20 felsőoktatási intézmény működik, az összes intézmény állami, ezekben összesen 23 ezer hallgató tanul. Az oktatás ingyenes, ám bekerülni mégsem könnyű a jobbnak tartott egyetemekre, hiszen a korrupció csápjai a felsőoktatást is behálózzák.

(ferghana.ru)