Dmitrij Peszkov, Putyin elnök sajtótitkára is kommentálta az egy évvel ezelőtti eseményeket, az orosz ellenzéki megmozdulások kezdetét.

Peszkov szavai szerint az ellenzéki tiltakozások azt követően alakulhattak ki, hogy az oroszországi lakosság életszínvonala jelentősen emelkedett az elmúlt időszakban, ez ugyanakkor nem járt együtt kellően hatékony mechanizmussal az állam részéről.

Peszkov a Putyin elnök bizalmasaival folytatott megbeszélésen azt mondta, az életszínvonal jelentősen nőtt Oroszországban, a nagyobb városokban kialakult egy középosztályi réteg („emberek, akik komfortosan érzik magukat”), a szegények aránya jelentősen csökkent. Ma a szegények aránya Oroszországban a lakosság mintegy 25 százalékát teszi ki Peszkov szavai szerint, ami „nagyon sok”, de jelentősen kisebb, mint ami korábban volt. Oroszországban az 1990-es években sokan tévesen értelmezték a szabadság fogalmát, s azt hitték, a szabadság azt jelenti, szabadon lehet törvényt sérteni, lopni, szétverni az államot. Mindezek következtében 2000-re már Oroszország létezése került veszélybe – hangsúlyozta az elnök sajtótitkára.

Hatalmas fejlődés ment végbe, ilyet még senki sem tudott elérni ilyen rövid idő – 10 év alatt.” – hangsúlyozta Peszkov. Ám e politika eredményeképpen megjelentek „jóllakott emberek, a jóllakottak elkezdtek elégedetlenkedni, s részt akarnak venni az ország irányításában. És itt ezen a ponton országunk megrekedt.” – mondta Peszkov.

Az emberek kimentek a Bolotnaja térre, azok az emberek, akik valamivel elégedetlenek voltak. Valaki korrupcióval szembesült, valakinek a gyereke rossz oktatásban részesült, valakit indokolatlanul megbüntetett a rendőr. „Az állam nem megfelelő szolgáltatásokat nyújt” – vonta le a konkluziót ki Peszkov.

Peszkov felszólította Putyin tanácsadóit: kritizálják az elnököt! „Ki tudna önöknél jobban konstruktív kritikát megfogalmazni – nem kritikáskodással foglalkozni, hanem kritizálni. Putyinnak kritikára van szüksége, akárcsak azoknak, akik vele dolgoznak, hiszen Putyin nem tökéletes, és azok sem, akik vele dolgoznak.”

(Vedomosztyi, echo.msk.ru)