OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tatarsztan első elnöke, Mintyimer Sajmijev a tatár alkotmány elfogadásának 20. évfordulóján tartott konferencián élesen bírálta a föderális központot. Sajmijev szerint Moszkva centralizációra törekszik, ugyanakkor a föderális államszervezet az egyetlen út az ország demokratikus fejlődéséhez. Sajmijev szerint Moszkvának tisztelnie kell a föderációt alkotó népek autonómiáját és jogait.

A volt tatár elnök úgy gondolja, a Kreml vissza akar térni a peresztrojka előtti időszak ideológiájához. Sajmijev szavai szerint „bizonyos politikusok máig sem tudtak megszabadulni a birodalmi nosztalgiától.”

Nyugtalanságát fejezte ki Sajmijev azért, ahogyan a Kreml az orosz nacionalistákhoz viszonyul. Véleménye szerint a hatalomnak határozottan el kellene ítélnie az „Oroszország az oroszoké!” és hasonló jelszavakat.

Sajmijev élesen bírálta a Kremlt az állam és egyház összefonódása miatt, és amiért szerinte nem biztosítják az oroszországi népek számára anyanyelvük megőrzését, továbbá amiért Moszkva beavatkozik a köztársaságok belügyeibe.

Mindezek a fejlemények aláássák a hatalomba vetett bizalmat – hangsúlyozta a volt tatár elnök.

Mintyimer Sajmijev volt tatár elnök jelenleg a köztársaság vezetőjének politikai tanácsadójaként tevékenykedik.

(Echo Moszkvi)