A Szaakasvili-rezsimmel szemben álló grúz Maesztro TV információi szerint a hatalom provokációja volt az az augusztusi eset, amikor, úgymond dagesztáni terroristák jelentek meg Grúziában. Szaakasvili akkor Oroszországot vádolta meg azzal, hogy destabilizálni akarja Grúziát, ám mára kiderült, hogy a csoportban grúz állampolgárok is voltak.

Uamar Idigov, Dzsohar Dudajev volt csecsen elnök egyik rokona szerint a grúz hatóságok csecseneket toboroztak, azzal a céllal, hogy Csecsenföldre dobják át őket diverziós feladattal. A Tbiliszibe érkező csecsenek egy részét fővárosi lakásokban helyezték el, másokat a Pankiszi-szorosba szállítottak, ahol etnikai csecsenek is élnek. Innen akartak „folyosót nyitni” Csecsenföld felé.

A „folyosónyitás” azonban elmaradt, a Tbiliszi által toborzott csecsenek szép lassan elszéledtek, csak 20 fő maradt. Nekik a grúzok azt ígérték, átdobják a csoport Csecsenföldot Csecsenföldre, ám végül tőrbe csalták őket: aknákra vezették és lelőtték a csoport tagjait. A szemtanúkat likvidálták.

E csúfos akcióval van összefüggésben az, hogy a Szaakasviliék vereségét hozó választások után a volt védelmi miniszter helyettes, David Ahalaj elmenekült az országból.

Az új grúz parlament vizsgálóbizottságot állított fel a Szaakasvili-rezsim „bűntetteinek” kivizsgálására.

(newsru.com)