Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök, az Egységes Oroszország hatalmi párt vezetője a grúz választások után a párt vezetőjeként dialógus megkezdését ajánlotta a grúz-orosz együttműködés újraindítása céljából. Medvegyev szerint a választási eredmények is azt bizonyítják, hogy Grúzia változást akart.

Az orosz Külügyminisztérium ma kiadott közleménye is azt hangsúlyozza, hogy a grúz társadalom a változásra szavazott. Moszkva reméli, hogy ez lehetővé teszi Grúzia számára, hogy rendezze kapcsolatait szomszédaival.

Bidzina Ivanisvili, a győztes Grúz Álom tényleges vezetője arról nyilatkozott, Grúzia baráti viszonyt akar kialakítani Oroszországgal, ám továbbra is célja marad a NATO- és az EU-csatlakozás. Ivanisvili szerint Tbiliszi arról reméli meggyőzni Oroszországot, hogy Grúzia csatlakozása a NATO-hoz nem irányul Moszkva ellen. A CNN-nek adott interjújában Ivanisvili azt mondta, az új grúz vezetés „egyik legfontosabb célja” az Oroszországgal való kapcsolatok helyreállítása. „Készek vagyunk mindenre, ami lehetséges, hogy elérjük ezt.

Elemzők szerint, legfőképpen Abházia és Dél-Oszétia orosz elismerése miatt aligha lehet gyors áttörést várni a grúz-orosz politikai viszonyban, ám a gazdasági és diplomáciai kapcsolatok új lendületet kaphatnak (helyreállhatnak) a jövőben.

(newsru.com, gazeta.ru)